Κόσμος|11.02.2021 12:59

Κορονοϊός: Βρετανική μελέτη αποκαλύπτει 4 νέα συμπτώματα

Newsroom

Η μελέτη REACT του Imperial College Λονδίνου έφτασε στο συμπέρασμα πως οι πονοκέφαλοι, το ρίγος, η απώλεια όρεξης και οι μυϊκοί πόνοι αποτελούν συμπτώματα κορονοϊού και πρέπει να προστεθούν στα υπόλοιπα συνηθισμένα συμπτώματα. Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω ερωτηματολογίων στο οποίο συμμετείχαν Βρετανοί πολίτες ανάμεσα στον Ιούνιο του 2020 και τον Ιανουάριο του 2021. Στην εν λόγω μελέτη επίσης, σημειώνεται πώς το 60% των νοσούντων δεν ανέφεραν κανένα σύμπτωμα, ενώ τα συμπτώματα που εκδηλώθηκαν διέφεραν από άτομο σε άτομο ανάλογα με την ηλικία τους.

Συγκεκριμένα, το ρίγος συνδέθηκε με όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι πονοκέφαλοι με άτομα ηλικίας 5 έως 17 ετών και η απώλεια όρεξης με άτομα ηλικίας 18-55.Μάλιστα, η ηλικιακή ομάδα 18-55, ανέφερε συχνότερα και μυϊκούς πόνους. Επίσης, οι ασθενείς ηλικίας 5-17 ετών ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν πυρετό, επίμονο βήχα και απώλεια όρεξης σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Ο καθηγητής Paul Elliott, διευθυντής του προγράμματος REACT στο Imperial, δήλωσε: «Αυτά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι πολλά άτομα με COVID-19 δεν θα ελεγχθούν - και ως εκ τούτου δεν θα απομονωθούν - γιατί τα συμπτώματά τους δεν ταιριάζουν με αυτά που έχουν δηλωθεί ως συνήθη συμπτώματα στην τρέχουσα καθοδήγηση δημόσιας υγείας. Κατανοούμε ότι υπάρχει ανάγκη για σαφή κριτήρια δοκιμών και ότι η συμπερίληψη πολλών συμπτωμάτων που απαντώνται συνήθως σε άλλες ασθένειες όπως η εποχική γρίπη θα μπορούσε να οδηγήσει ανθρώπους να απομονωθούν άσκοπα. Ελπίζω ότι τα ευρήματά μας σχετικά με τα τελευταία συμπτώματα θα συμβάλλουν στον εντοπισμό περισσότερων μολυσμένων ατόμων και στον περιορισμό τους».

Διαβάστε τη μελέτη ΕΔΩ.

ΚορονοϊόςέρευνασυμπτώματαΒρετανία