Κόσμος|11.02.2021 18:45

ΗΠΑ: «Μπλόκο» Μπάιντεν για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Newsroom

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε διακήρυξη την Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, με την οποία τερματίζει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, την οποία είχε υπογράψει ο προηγούμενος κάτοικος του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς με αυτόν τον τρόπο ήθελε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τεράστιου τείχους στα σύνορα.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2019 είχε κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης την περιοχή στα αμερικανο - μεξικανικά σύνορα.  Η κίνηση αυτή επέτρεπε στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο να παρακάμψει το Κογκρέσο να κάνει χρήση στρατιωτικής χρηματοδότησης για την ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. 

Με τον τερματισμό της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για να αλλάξει την ατζέντα των ΗΠΑ όσον αφορά στη μετανάστευση από τα νότια σύνορα. Μάλιστα, την πρώτη μέρα του στο Οβάλ Γραφείο, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα για να σταματήσει η κατασκευή του τείχους και για να ανατρέψει την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, την οποία επίσης είχε επιβάλλει ο προκάτοχός του.

Ο Τζο Μπαίντεν σταμάτησε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό (AP)

ΗΠΑΤζο Μπάιντεντείχος στο ΜεξικόΝτόναλντ Τραμπ