Κόσμος|15.02.2021 17:23

Τουρκία: Αντικαταστάθηκε ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας - Η σχέση του με την Εμινέ Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο διευθυντής της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TÜIK), Μουχάμεντ Τζαχίτ Σιρίν, αντικαταστάθηκε σήμερα (15/02) με έναν κατώτερo του στην ιεραρχία εντός του οργανισμού, μετά από λιγότερο από ένα χρόνο, αφότου ανέλαβε το πόστο. Ο Σιρίν, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη γραμματέα της Εμινέ Ερντογάν, τη σύζυγο του Τούρκου προέδρου, διορίστηκε πέρυσι το Μάιο.

Ο νέος διευθυντής της υπηρεσίας, Αχμέτ Κιουρσάντ Ντοσντογρού, είναι ο τρίτος που αναλαμβάνει το πόστο αυτό μέσα σε λιγότερα από 3 χρόνια. Ο Ντοσντογρού εργάζεται στην TÜIK από το 2004, όταν αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης Πολυτεχνείο της Άγκυρας. Διετέλεσε αναπληρωτής επικεφαλής του οργανισμού από το 2017.

Διαβάστε επίσης: Από το «πεινάμε» στον Ερντογάν στο «να μου κόβει μέρες να τις δίνει στον Ταγίπ»

Οι τουρκικές οικονομικές αρχές, όπως η TÜIK και η Κεντρική Τράπεζα, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία τους ως ανεξάρτητων θεσμών τα τελευταία χρόνια, μετά από μια σειρά απολύσεων και διορισμών, πολλοί εξ αυτών με προεδρικό διάταγμα. Ο Ερντογάν είχε ήδη αντικαταστήσει με προεδρικό διάταγμα 10 αξιωματούχους της TÜIK  τον περασμένο Ιούνιο, κάνοντας ορισμένους από τους πολιτικούς του αντιπάλους να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία του θεσμού.

Οι ανησυχίες περί της ανεξαρτησίας της TÜIK φούντωσαν πέρυσι, όταν η υπηρεσία ανακοίνωνε ποσοστά πληθωρισμού σχεδόν αμετάβλητα για αρκετούς μήνες. Ο πληθωρισμός κυμαινόταν μεταξύ 11,75% και 11,89% μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, ακόμη και όταν η λίρα χτυπούσε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Διαβάστε επίσης: Οι φοιτητές ζητούν από τον Ερντογάν να παραιτηθεί

τουρκική οικονομίαΕμινέ ΕρντογάνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία