Κόσμος|15.02.2021 22:10

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσαβούσογλου - Μπλίνκεν σε βαρύ κλίμα

Μαρία Ζαχαράκη

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu», το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, και, σύμφωνα με το πρακτορείο DHA, που επικαλείται γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Αντικαταστάθηκε ο διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας - Η σχέση του με την Εμινέ Ερντογάν

«Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν για τη ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ενώ συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί ένας ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, το θέμα με τις οργανώσεις FETÖ, PKK / PYD, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και τα ζητήματα των S-400, της Συρίας και της ανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον Άντονι Μπλίνκεν την έντονη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» σχετικά με το γεγονός στο Βόρειο Ιράκ, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 Τούρκοι πολίτες. «Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συζητήσουν λεπτομερώς όλα τα θέματα κατά την προσεχή περίοδο».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του, σύμφωνα με το πρακτορείο «Αnadolu», εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Τούρκο ομόλογό του, ενώ κατέδειξε ξεκάθαρα ως υπεύθυνο για την εκτέλεση των Τούρκων πολιτών το ΡΚΚ. Στα τουρκικά ΜΜΕ δεν υπάρχει καμία –προς το παρόν- αναφορά σχετικά με την προτροπή του Άντονι Μπλίνκεν στον Τούρκο ομόλογό να επιστρέψουν το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400.

Διαβάστε επίσης: Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο Αμερικανός πρέσβης

ΗΠΑΜεβλούτ Τσαβούσογλουτουρκικό ΥΠΕΞΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειος