Κόσμος|19.02.2021 23:09

Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ: Σκοπός της Τουρκίας είναι να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Newsroom

Απογοητευμένος από τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας αποκλειστικά στο OPEN, ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ τονίζει πως σκοπός της Τουρκίας είναι να διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τόνισε «δεν θεώρησα ποτέ τα ελληνοτουρκικά και εν μέρει τα τουρκοκυπριακά προβλήματα ως διμερή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όχι, όχι, όχι, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, η Κύπρος το ίδιο, οπότε ζητάω το λιγότερο αλληλεγγύη με τις δύο αυτές χώρες».

Διαβάστε επίσης: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Έθνος: Παίρνω στα σοβαρά τις απειλές της Τουρκίας

«Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως μια χώρα που είναι υποψήφια για την ΕΕ. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος από τον τρόπο που οι Τούρκοι συμπεριφέρονται στη Μεσόγειο, τις έρευνες και τις εξορύξεις, και για τον τρόπο που συμπεριφέρονται απέναντι στο ελληνικό έθνος. Όχι, όχι, όχι, είμαι αναμφισβήτητα στην πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν

Ερωτηθείς πώς θα έπειθε τον Ερντογάν να αλλάξει στάση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντά: «Παρατηρώ διασκεδάζοντας αλλά και με επιφυλακτικότητα ότι οι τουρκικές Αρχές τώρα προσπαθούν με έναν διαφορετικό τρόπο να προσεγγίσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά, όπως ξέρουμε, δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε έναν έντονο διάλογο με την Τουρκία και να κριτικάρουμε την Τουρκία κάθε φορά που απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές». Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

Διαβάστε ακόμα: Ακάρ: Οι Έλληνες γείτονές μας ματαιοπονούν – Δεν θα πετύχουν τίποτα με τις προκλήσεις

ελληνοτουρκικές σχέσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚομισιόνΤουρκίαΑνατολική ΜεσόγειοςΖαν Κλοντ Γιούνκερ