Κόσμος|20.02.2021 14:35

Γερμανία - Κορονοϊός: Πρώην αεροσυνοδοί βρίσκουν δουλειά στα τρένα

Newsroom

Έκλαψε όταν πληροφορήθηκε την περασμένη άνοιξη ότι η αεροπορική εταιρεία για την οποία εργάζονταν δεν θα ξαναπετούσε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, έλεγε μερικούς μήνες αργότερα η 45χρονη Ναντίν Πέρλινγκερ ντος Σάντος. Όμως η πρώην αεροσυνοδός δεν το έβαλε κάτω. Παρά το γεγονός ότι για αρκετό διάστημα έπαιρνε το μισθό της κανονικά ρίχτηκε στη μελέτη. Επί τρεις μήνες μάθαινε τη νομοθεσία σιδηροδρόμων, τους κανονισμούς ασφαλείας και τα διάφορα κόμιστρα για μπορέσει να βρει δουλειά ως εισπράκτορας.

Από τα αεροσκάφη στα τρένα. Η Ναντίν δεν είναι η μόνη εργαζόμενη που αναγκάστηκε να αναζητήσει δουλειά μακριά από το οικείο της επαγγελματικό χώρο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Μετά τη χρεοκοπία της Air Berlin το 2017, της δεύτερης σε μέγεθος αεροπορικής εταιρείας στη Γερμανία μετά τη Lufthansa, οι εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν σε αρκετές άλλες αεροπορικές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης: SOS σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ - Ξεχάστε ότι ξέρατε με τις μεταλλάξεις, σώζει η διπλή μάσκα

Τρία χρόνια αργότερα όμως η πανδημία του κορονοϊού έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο της αεροπλοΐας. Οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα υπάρξουν πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας στις αεροπορικές εταιρείες από ότι πριν. Ενδεικτικό ότι μόνο στη Lufthansa έβαλε λουκέτο στις θυγατρικές Germanwings και SunExpress, με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους περίπου 1.300 εργαζόμενοι του προσωπικού καμπίνας. 

18.000 προσλήψεις στους Σιδηρόδρομους

Πολλοί βρέθηκαν χωρίς δουλειά μετά το τέλος της Germanwings. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) σχεδιάζουν για φέτος 18.000 νέες προσλήψεις. Συνεργαζόμενη με αεροπορικές εταιρείες η δημόσια επιχείρηση δρομολόγησε την μετεκπαίδευση και «μετακόμιση» εργαζομένων, μεταξύ των οποίων η Ναντίν Πέρλινγκερ ντος Σάντος και περίπου 70 συνάδελφοί της.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν ικανοποίηση για όποιον εργαζόμενο καταφέρνει να βρει δουλειά σε έναν εργοδότη όπως οι δημόσιοι σιδηρόδρομοι. Ο ειδικός σε ζητήματα αεροπλοΐας από το συνδικάτο Ver.di Μάρβιν Ρεσίνσκι δηλώνει ότι «οι αποδοχές είναι παρόμοιες και οι συνθήκες εργασίας αποδεκτές». Παράλληλα, ο γερμανός συνδικαλιστής τονίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε οι απολυμένοι των αεροπορικών εταιρειών να βρουν δουλειά στον γερμανικό ομοσπονδιακό στρατό ή την πανεπιστημιακή κλινική του Βερολίνου Charité.

Διαβάστε επίσης: Βεβαίωση μετακίνησης: Ξεκίνησαν τα πρόστιμα - Οι αλλαγές στο έντυπο

ΓερμανίαΚορονοϊόςτρέναπιλότοςαεροσυνοδός