Κόσμος|20.02.2021 22:59

Ερντογάν: Ονειρεύεται συνεργασία win-win με τις ΗΠΑ

Μαρία Ζαχαράκη

Από τη μια χείρα φιλίας κι από την άλλη… καρφιά έτεινε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Η Άγκυρα είναι πρόθυμη να «ενισχύσει» τη συνεργασία της με την Ουάσιγκτον στη βάση του kazan-kazan, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας παράλληλα την αποκήρυξη του ΡΚΚ από τις ΗΠΑ.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση δίνοντάς της μία μακροπρόθεσμη προοπτική, στη βάση του win-win», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε εκδήλωση για τα εγκαίνια ενός τηλεοπτικού καναλιού από την Τουρκο - Αμερικανική Εθνική Συντονιστική Επιτροπή (TASC), εκφράζοντας παράλληλα και παράπονο για τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην τραγωδία με τους 13 νεκρούς Τούρκους πολίτες στο βόρειο Ιράκ.

Διαβάστε ακόμαΤσαβούσογλου: Χωρίς την Τουρκία παιχνίδι δεν υπάρχει – Όσοι δεν το ξέρουν θα το μάθουν

«Πρόσφατα, περάσαμε από μια διαδικασία κατά την οποία η τουρκο-αμερικανική φιλία δοκιμάστηκε σοβαρά. Δεν καταφέραμε να δούμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που περιμέναμε από το σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, ειδικά στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ και των παρακλαδιών της», είπε δηλώνοντας εμφαντικά ότι η Τουρκία αναμένει μια ξεκάθαρη στάση από όλους τους συμμάχους της, «μετά την ύπουλη τρομοκρατική επίθεση, στην οποία 13 Τούρκοι σκοτώθηκαν μαρτυρικά», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας και την άρνηση των ΗΠΑ για  μη έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία.

«Είναι μια τεράστια αντίφαση μια χώρα, που θεωρείται πρότυπο δημοκρατίας και ελευθεριών, να ανοίγει τις αγκάλες της σε συνωμότες πραξικοπηματίες», είπε. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ τα κοινά τους συμφέροντα είναι περισσότερα από τις διαφορετικές τους απόψεις.

«Παρόλο που από καιρό εις καιρό καταγράφεται διαφορά απόψεων στις σχέσεις μας, η συνεργασία μας έχει καταφέρει να ξεπεράσει κάθε είδους δυσκολίες μέχρι στιγμής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που αρμόζει σε δύο συμμάχους με στρατηγικές σχέσεις μεταξύ τους». Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη μάλιστα και σε νουθεσίες προς το νέο κανάλι να συμβάλει επικοινωνιακά στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, προβάλλοντας τις ειδήσεις από την Τουρκία με δίκαιο και σωστό τρόπο.

«Την κατάλληλη απάντηση στα ψέματα και τις συκοφαντίες των κύκλων κατά της Τουρκίας στις ΗΠΑ εσείς σίγουρα  τη δίνετε. Καταβάλλετε επίσης προσπάθειες για την καλύτερη κατανόηση της Τουρκίας από την αμερικανική κοινωνία. Οι προσπάθειές σας, θα φέρουν τις δύο χώρες και τους δύο λαούς πιο κοντά», συμβούλεψε ο Ερντογάν.

Διαβάστε ακόμαΦόβοι στην Τουρκία ότι η αμερικανική πλάστιγγα γέρνει προς την Ελλάδα

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΤζο ΜπάιντενΗΠΑ