Κόσμος|22.02.2021 17:06

Malcolm X: Ανοίγει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας - Εμπλέκονται FBI και αστυνομία

Newsroom

Αίσθηση έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο ισχυρισμός ενός πρώην αστυνομικού, πως το FBI και η αστυνομία της Νέας Υόρκης συνωμότησαν για την δολοφονία του Malcolm X το 1965. Οι κόρες του θρυλικού αγωνιστή για τα δικαιώματα των μαύρων ζητούν να ανοίξει ξανά η υπόθεση και κατέθεσαν στην εισαγγελία το γράμμα του αστυνομικού που ρίχνει νέο φως στην δολοφονία του πατέρα τους.

Ο Malcolm X, κατά κόσμον Μάλκολμ Λιτλ, δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου με 21 σφαίρες σε όλο του το σώμα, την ώρα που ετοιμαζόταν να μιλήσει σε πλήθος 400 ατόμων στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, 56 χρόνια αργότερα, οι κόρες του ζητούν να ανοίξει ξανά ο φάκελος της δολοφονίας του.

Διαβάστε ακόμαΟΗΕ: Συνεδριάζουν για το κλίμα οι ηγέτες των χωρών

Οι κόρες του Malcolm X παρουσίασαν γράμμα πρώην μέλους της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή, στο οποίο ο πρώην αστυνομικό κατηγορεί την υπηρεσία του και το FBI για συνέργεια στον φόνο. «Οποιοδήποτε στοιχείο δίνει μια καλύτερη ματιά στην αλήθεια πίσω από την απίστευτη τραγωδία πρέπει να διερευνηθεί», σημείωσε η Κουμπίλα Σαμπάζ, κόρη του σπουδαίου ανθρωπιστή.

Στο γράμμα που έγραψε λίγο πριν πεθάνει, ο μυστικός αστυνομικός Ρέι Γουντ αποκαλύπτει πως οι ανώτεροι του τον έβαλαν να προσεγγίσει πρόσωπα στο περιβάλλον του Malcolm X και είχε παγιδεύσει δύο σωματοφύλακές του, που συνελήφθησαν μερικές ημέρες πριν από τη δολοφονία. «Αυτό το γράμμα με βοηθάει να καταλάβω τον πόνο και τις ενοχές που αισθανόταν ο Ρέι τα τελευταία 55 χρόνια. Συνωμότησε για να βοηθήσει την αστυνομία της Νέας Υόρκης να δολοφονήσει τον Malcolm X», ανέφερε ξάδερφος του θανόντος αστυνομικού.

Δημοσιογράφος από Γαλλικό Πρακτορείο ρώτησε για την μαρτυρία του αστυνομικού έναν εκπρόσωπο του Εισαγγελέα του Μανχάταν και εκείνος απάντησε πως βρίσκεται ήδη «σε εξέλιξη» νέα «εξέταση» της υπόθεσης.

Διαβάστε επίσηςΚορονοϊός: Αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ έχει προκαλέσει η πανδημία

FBIαστυνομίαMalcolm XΗΠΑδολοφονία