Κόσμος|09.01.2019 16:59

Το ελληνικό διαβατήριο στα πιο ισχυρά παγκοσμίως

Newsroom

Το ελληνικό διαβατήριο δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες της χώρας να μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα σε 184 χώρες, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη Henley Passport που καταρτίζεται με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών. Αυτός ο δείκτης κατατάσσει όλα τα διαβατήρια παγκοσμίως ανάλογα με τον αριθμό των προορισμών τους, στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς θεώρηση, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

Οι Ιρλανδοί μπορούν, για παράδειγμα, να ταξιδεύουν σε 184 προορισμούς χωρίς βίζα, αλλά χρειάζονται βίζα προτού ταξιδέψουν σε 42 χώρες. Ακόμη, οι Βέλγοι και οι Καναδοί και μπορούν να μεταβούν σε 184 χώρες χωρίς βίζα. 

Το πιο ισχυρό για φέτος είναι το ιαπωνικό διαβατήριο, με τους κατόχους του να έχουν πρόσβαση σε 190 χώρες χωρίς να έχουν θεώρηση. Το ελληνικό είναι έβδομο στη λίστα με τα πιο ισχυρά διαβατήρια. 

Τόσο η Βρετανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν από την πέμπτη θέση στον περυσινό δείκτη Henley Passport, στην έκτη θέση στον κατάλογο του τρέχοντος έτους μαζί με την Αυστρία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και την Ελβετία. Τα αμερικανικά και βρετανικά διαβατήρια κατατάχθηκαν πρώτα στον κατάλογο του 2015.

Οι χώρες της Ασίας έχουν τα ισχυρότερα διαβατήρια, σύμφωνα με τον κατάλογο του τρέχοντος έτους, ο οποίος κατέταξε τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση, με πρόσβαση σε 189 χώρες χωρίς βίζα, αναφέρουν οι Times.

Έλληνεςταξίδιδιαβατήρια