Κόσμος|09.01.2019 17:31

Θεσσαλονίκη: Ατελείωτο μπάχαλο στα σχολεία -Θύματα γονείς και παιδιά

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Απίστευτο μπάχαλο επικράτησε την Τετάρτη με τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, αφού διδακτήρια άνοιξαν, αλλά μετά από λίγη ώρα γονείς ειδοποιούνταν από τους δασκάλους να έρθουν να τα πάρουν, αφού η σφοδρή χιονόπτωση και οι παγίδες πάγου στις αυλές δημιουργούσαν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.  Κάποιοι γονείς αναγκάζονταν να φύγουν άρον – άρον από τη δουλειά τους, για να πάρουν στο σπίτι τα παιδιά τους και άλλοι παρακαλούσαν φίλους, συγγενείς ή γονείς συμμαθητών να παραλάβουν και το δικό τους παιδί από το σχολείο και να το κρατήσουν στο σπίτι τους, μέχρι να σχολάσουν οι ίδιοι από τη δουλειά.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που ενημερώθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα σχολεία θα κλείσουν εκτάκτως, χωρίς να λάβουν επίσημη ενημέρωση από το δήμο ή τη διεύθυνση του σχολείου και άλλοι δέχθηκαν τηλέφωνα από φίλο για το γεγονός και στη συνέχεια καλούσαν οι ίδιοι το σχολείο, για να το επιβεβαιώσουν.

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, σε πολλά σχολεία οι δάσκαλοι παρέμειναν στα διδακτήρια έως το μεσημέρι και μέχρι να σχολάσουν από τις δουλειές τους όλοι οι γονείς και να πάρουν τα παιδιά τους. Ωστόσο, σε αρκετά σχολεία οι δάσκαλοι αρνήθηκαν να παραμείνουν μέχρι τη λήξη του ωραρίου και πίεσαν τους γονείς να πάρουν άμεσα τα παιδιά από τα διδακτήρια.   Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που επιστρατεύθηκαν άρον – άρον ηλικιωμένοι παππούδες ή γιαγιάδες και βγήκαν μέσα στο χιόνι, για να πάρουν τα εγγόνια τους από το σχολείο.

Αγανακτισμένοι οι γονείς

Αγανακτισμένοι γονείς έξω από τα διδακτήρια αλλά και μέσα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούσαν δασκάλους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Άγγελου Ουζούνογλου, ο οποίος πήγε το παιδί του την προκαθορισμένη για το μάθημα ώρα στο σχολείο, το 6ο Δημοτικό σχολείο Πολίχνης και στις 9:30 αναγκάστηκε να το πάρει πίσω, αφού το διδακτήριο σταμάτησε τη λειτουργία του λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται στην περιοχή των Μετεώρων, η οποία είναι ιδιαίτερα κατηφορική, με πολλά επικίνδυνα από τον πάγο σημεία στο δρόμο. Όταν πήγε, είδε την αυλή του σχολείου σε πολύ κακή κατάσταση.

Παράπονα, επειδή δεν την πήραν τηλέφωνο από το δημοτικό σχολείο που φοιτά το παιδί της, εκφράζει η κ. Ζωή Τασομινοπούλου, ενώ μέσω του facebook, γύρω στις 11:00 ενημερώθηκε η κ. Λένα Μπελεγρή ότι πρέπει να πάρει το παιδί της από το σχολείο. Σύμφωνα με τον κ. Κοκονά, ήδη από τη Δευτέρα η ομοσπονδία γονέων είχε ζητήσει από τους δήμους να μη λειτουργήσουν τα σχολεία, λόγω των κινδύνων από τον πάγο, αλλά αγνοήθηκε η έκκλησή της.

«Μέσα στις τάξεις οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές, ενώ στα μαρμάρινα σκαλοπάτια και στις αυλές πολλών σχολείων υπήρχαν μεγάλοι κίνδυνοι από τον πάγο. Ένας μαθητής Γυμνασίου στον Εύοσμο γλίστρησε, έπεσε κι έσπασε το πόδι του. Δυστυχώς, ήταν ανεπαρκής η προσπάθεια των δήμων να καθαρίσουν τις αυλές. Ήταν αδύνατο οι εκπαιδευτικοί να κρατήσουν τα παιδιά σε κάθε διάλειμμα μέσα στις τάξεις. Γι’ αυτό από τη Δευτέρα ακόμα ζητήσαμε να μην ανοίξουν τα σχολεία, ιδίως την Τετάρτη που ξέραμε ότι θα επικρατήσουν δύσκολες καιρικές συνθήκες, αλλά δε μας άκουσε κανείς», είπε στο ethnos.gr ο κ. Κοκονάς. Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και στους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης. Ήδη όλοι οι δήμοι έβγαλαν ανακοίνωση γι' αυτό, ενώ συνηγόρησε και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Θεσσαλονίκη