Κόσμος|03.03.2021 17:35

Τουρκία - Οκτάι: Γάγγραινα το Κυπριακό λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μαρία Ζαχαράκη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι υπεύθυνη που το Κυπριακό έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα, υποστήριξε ο Toύρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ, στην Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην πενταμερή είπε ότι «ο μόνος δρόμος για τη λύση είναι το μοντέλο των δύο κρατών και η κυριαρχική ισότητα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι ο λόγος που το Κυπριακό έχει εξελιχθεί σε γάγγραινα είναι επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει να είναι στο τραπέζι της Γενεύης. Δεν βλέπουμε ότι έχει πολλά να προσφέρει σε αυτό τραπέζι. Το να είσαι στη διάσκεψη 5+1 δεν θα αποφέρει κάποιο μεγάλο όφελος», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου: Μπορούμε να υπογράψουμε με την Αίγυπτο συμφωνία ΑΟΖ

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι «μέχρι να διασφαλίσουμε την πολιτική ισότητα στο νησί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και την απόδοση της δικαιοσύνης. Το δηλώνουμε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο με τον κ. Σανέρ. Η συναίνεσή μας παραμένει. Δεν είναι δυνατόν να υπαναχωρήσουμε στην απόφασή μας σχετικά με τα Βαρώσια. Εδώ είναι γη της ΤΔΒΚ», σημειώνοντας ότι τα αθέμιτα εμπάργκο που επιβάλλονται στο ψευδοκράτος δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Από την πλευρά του ο Ερσάν Σανέρ είπε ότι «η ΤΔΒΚ με τη στήριξη της μητέρας πατρίδας είναι πάντοτε έτοιμη για λύση στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλες οι χώρες του κόσμου έχουν το IMF κι η ΤΔΒΚ τη μητέρα-πατρίδα». Τουρκία και ψευδορκάτος υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τη χορήγηση 2,5 δισ. τουρκικών λιρών στο ψευδοκράτος για το 2021 και την αποστολή άλλων 20 χιλιάδων εμβολίων στα κατεχόμενα την άλλη βδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν προς Μακρόν: Μια συνεργασία μας θα είχε πολύ σοβαρές προοπτικές

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΦουάτ ΟκτάιΤουρκίαΚυπριακό