Κόσμος|05.03.2021 16:31

Πάπας Φραγκίσκος: Ιστορική πρώτη επίσκεψη στο Ιρακ

Μαρία Ανδρικάκη

Επικίνδυνες αποστολές για τον Πάπα Φραγκίσκο που νωρίς το πρωί της Παρασκευής 5 Μαρτίου πέταξε από τη Ρώμη με προορισμό τη Βαγδάτη του Ιράκ. Ο Ποντίφικας προβαίνει σε μια εξαιρετικά τολμηρή κίνηση, όχι μόνο από άποψη συμβολισμών αλλά και από άποψη ασφάλειας.

Η ιρακινή πρωτεύουσα βρίσκεται σε συναγερμό, για την πρώτη επίσκεψη της κεφαλής Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας που έγινε ποτέ. Το τοπίο συνθέτουν αφενός η πανδημία κι αφετέρου ο ακήρυχτος πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν. Για την παπική επίσκεψη έχουν επιστρατευθεί περισσότερα από 10.000 μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Οι αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου στοχοποιούν τη χώρα μας 

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντήσει τον ιρακινό Πρόεδρο Μπαρχάμ Σαλίχ και θρησκευτικούς ηγέτες στη Βαγδάτη, ενώ αργότερα θα μεταβεί στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, για να δώσει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Το ταξίδι του Πάπα έρχεται σε εποχή που η ένταση στην ευρύτερη περιοχή κλιμακώνεται. Από τη μία, εκτόξευση πυραύλων εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και ιρανικών θέσεων στη Συρία. Από την άλλη, η συζήτηση για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, που οδηγείται διαρκώς σε αδιέξοδο.

Διαβάστε επίσης: Σεισμός στη Νέα Ζηλανδία: Οι φόβοι για τσουνάμι απομακρύνονται μετά τους μετασεισμούς

Πάπας ΦραγκίσκοςΒαγδάτηΙράκ