Κόσμος|05.03.2021 17:05

Συρία: Επιζώντες χημικής επίθεσης στρέφονται κατά Ασαντ για εγκλήματα πολέμου

Newsroom

Ομάδα επιζώντων από τη χημική επίθεση του 2013 σε περιοχές έξω από τη Δαμασκό της Συρίας κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Ασαντ, κατηγορώντας τη για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Με καταγγελία τους στη γαλλική δικαιοσύνη, «δείχνουν» τη συριακή κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τις φρικαλεότητες εκείνου του Αυγούστου.

Με πολλούς από αυτούς να παλεύουν ακόμα με προβλήματα υγείας εξαιτίας του χημικού Σαρίν που δέχτηκαν, ζητούν δικαίωση και ένα χέρι βοηθείας από την Ευρώπη. Στο πλευρό τους, το Συριακό Κέντρο Ελευθερίας της Έκφρασης.

Διαβάστε ακόμα: Πάπας Φραγκίσκος: Ιστορική πρώτη επίσκεψη στο Ιρακ

Κόλαση επί γης

Την 21η Αυγούστου του 2013, τα ξημερώματα, η Γκούτα, προάστιο της Δαμασκού, χτυπήθηκε από πυραύλους που περιείχαν το χημικό Σαρίν. Από την επίθεση έπεσαν νεκροί τουλάχιστον 281 πολίτες, άμαχος πληθυσμός. Το Σαρίν, άοσμο και άχρωμο υγρό, όπλο μαζικής καταστροφής, μπορεί να προκαλέσει θάνατο από ασφυξία μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά από την εισπνοή. Αν η δόση είναι μικρότερη, προκαλεί μόνιμη νευρολογική ζημιά στο θύμα.

Η συριακή αντιπολίτευση, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησαν αμέσως τις δυνάμεις του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ. Από την άλλη, η συριακή και η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησαν την αντιπολίτευση.

Σήμερα, η συζήτηση για τα χημικά όπλα φτάνει και πάλι στα Ηνωμένα Έθνη. Η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ κατηγορεί τώρα ανοιχτά τη Ρωσία ότι υπονόμευσε την έρευνα του ΟΗΕ για τις επιθέσεις στη Γκούτα, προστατεύοντας έτσι την κυβέρνηση του Άσαντ.

Διαβάστε ακόμα: Κορονοϊός: Σε συναγερμό η Βραζιλία από μεταλλαγμένο στέλεχος

χημικάΜπασάρ αλ ΆσαντΣυρία