Κόσμος|09.03.2021 14:52

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις Βραζιλίας, Βρετανίας, Αφρικής

Newsroom

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του νέου κορονοϊού είναι αποτελεσματικό απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, σύμφωνα με μελέτη τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.

Δείγματα αίματος ανθρώπων που έχουν λάβει το εμβόλιο εξουδετέρωσαν κατασκευασμένη στο εργαστήριο εκδοχή του ιού με τις ίδιες μεταλλάξεις στο τμήμα της ιικής πρωτεΐνης-ακίδας της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής P.1, η οποία ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βραζιλία, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες των δύο εταιρειών και της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο: Τέλος Μαρτίου το Astrazeneca στους άνω των 65 - Ο προγραμματισμός

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξουδετέρωση ήταν χονδρικά η ίδια με την επίπτωση σε προηγούμενη, λιγότερο μολυσματική παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε πέρυσι. Η επιλεγόμενη ιική πρωτεΐνη-ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, είναι ο στόχος πολλών από τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι εδώ.

Αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Νοτίου Αφρικής

Σε προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, το εμβόλιο της Pfizer διαπιστώθηκε ότι εξουδετερώνει και άλλα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού τα οποία μεταδίδονται ταχύτερα, και ταυτοποιήθηκαν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική. Ωστόσο, υπάρχει περίπτωση η νοτιοαφρικανική παραλλαγή να μειώνει τα προστατευτικά αντισώματα που δημιουργεί το εμβόλιο.

Η Pfizer θεωρεί ότι το εμβόλιό της, ως έχει, παρέχει προστασία και απέναντι στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Η εταιρεία σκοπεύει να δοκιμάσει και μια τρίτη, ενισχυτική δόση, αλλά και μια εκδοχή του προϊόντος ειδικά κατασκευασμένη για το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, ώστε να κατανοηθεί επαρκέστερα η ανοσολογική απόκριση.

Διαβάστε επίσης: Περισσότερα εμβόλια στην ΕΕ από τον Απρίλιο υπόσχεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΚορονοϊόςPFIZERΒραζιλίαεμβόλιοBiontech