Κόσμος|12.03.2021 11:09

Κορονοϊός: Οι δύο χώρες που νικούσαν την πανδημία για ένα χρόνο αντιμετωπίζουν τώρα το lockdown

Κώστας Ασημακόπουλος

Εδώ και έναν χρόνο η Εσθονία και η Φινλανδία κατάφεραν να είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην πανδημία του κορονοϊού. Την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μετρούσαν εκατόμβες νεκρών στην Εσθονία και τη Φιλανδία οι πολίτες δεν ένιωσαν στο πετσί τους καραντίνες και τους περιορισμούς με τη μορφή που τα ζήσαμε στην Ελλάδα, ούτε καν ήταν υποχρεωτική η χρήση της ιατρικής μάσκας. Την ώρα που οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να δώσουν μία νότα αισιοδοξία στις κορεσμένες κοινωνίες και οικονομίες στην Εσθονία και στη Φινλανδία τώρα άρχισαν να παίρνουν σοβαρά την κατάσταση.

Η σύγκριση με την Ελλάδα

Η Φινλανδία των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων συνολικά έχει 64.609 κρούσματα και 776 νεκρούς. Κατά μέσο όρο ημερησίως τα κρούσματα σε όλη τη χώρα δεν ξεπερνούσαν τα 150 και οι νεκροί κατά μέσο όρο τους 2 ημερησίως. Μάλιστα ακόμα και σήμερα η Φινλανδία στο 1 εκατομμύριο κατοίκους έχει το χαμηλότερο αριθμό νοσούντων (11.648) μεταξύ των 49 χωρών στην «γηραιά» ήπειρο. Πολύ χαμηλά είναι και η Ελλάδα στη συγκεκριμένη κατηγορία. Έχει 20.665 νοσούντες σε 1 εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται στην 43η θέση.

Διαβάστε επίσης: Lockdown και Καθαρά Δευτέρα: Οι αποφάσεις της Επιτροπής υπό τη σκιά των δηλώσεων Κοτανίδου

800 κρούσματα ημερησίως

Η κατάσταση ήταν πάντα ελεγχόμενη στην Φινλανδία, οι αγορές έμειναν συνεχώς ανοικτές και η μάσκα δεν ήταν καν υποχρεωτική.
Από τις 15 Φεβρουαρίου 2021 η κατάσταση άλλαξε. Τα κρούσματα πήραν την ανηφόρα και τα τελευταία 24ωρα αγγίζουν τα 800 ημερησίως. Ο ημερήσιος μέσος όρος των νεκρών τριπλασιάστηκε και έφτασε τους 8 και πλέον η κυβέρνηση ανησυχεί βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και την καραντίνα.

Μάσκα από Δευτέρα

Η Περιφερειακή Αρχή Μεταφορών του Ελσίνκι (HSL) ανακοίνωσε την Πέμπτη 11/3 πως από το Σάββατο 13/3 θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας προσώπου για τους επιβάτες στα Μέσα Μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, τρένα), λόγω της επιδημικής κατάστασης στην περιοχή. Ωστόσο, η HSL σημείωσε ότι άτομα που δεν μπορούν να φορούν μάσκες προσώπου για ιατρικούς λόγους θα εξαιρούνται από τον κανόνα.

Η πρωθυπουργός μιλάει για καραντίνα

Η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν επεξεργάζεται για πρώτη φορά ένα γενικευμένο πλάνο δράσης με επίκεντρο την καραντίνα των πολιτών με διάρκεια τριών εβδομάδων. Μάλιστα ίσως και σήμερα ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Έχουν εμβολιαστεί το 9,3% του πληθυσμού που σε πραγματικά νούμερα είναι 600.476 έστω και με μία δόση.

Σοκ για την αγορά

Παράλληλη πορεία με την Φινλανδία ακολουθεί και η Εσθονία του 1,4 εκατομμυρίου κατοίκων που επίσης για ένα χρόνο απέφυγε να πάρει αυστηρά μέτρα αλλά από χθες (11/3) είναι σε ολική καραντίνα. Ολα έκλεισαν εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα μανάβικα. Για την αγορά είναι ένα σοκ καθώς όλοι πίστευαν πως μετά από ένα χρόνο «ανοσίας» θα γλίτωναν τους περιορισμούς. Η εκτόξευση των κρουσμάτων και των νεκρών οδήγησε την εσθονική κυβέρνηση σε οδυνηρά μέτρα τα οποία όμως δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ξέρουμε στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν sms και χρονικοί περιορισμοί

Για παράδειγμα η κίνηση περιορίζεται στον αριθμό των ατόμων της ίδιας οικογένειας (μέχρι δύο και με απόσταση δύο μέτρων) αλλά δεν υπάρχουν sms, αδειοδοτήσεις εξόδου από το σπίτι ή νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική με αστυνομικά μέτρα και δεν υπάρχει υποχρέωση για τη χρήση της σε εξωτερικούς χώρους. Σε εσωτερικούς χώρους μπορεί κάποια επιχείριση ή υπηρεσία να μην επιτρέψει την είσοδο ατόμου που δε φοράει μάσκα.

Κλειστά εστιατόρια, μπαρ, σχολεία

Επίσης έκλεισαν εστιατόρια, μπαρ και τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες. Τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση. Τα απαγορευτικά μέτρα κατ΄αρχήν θα έχουν ισχύ μέχρι την Πέμπτη 18/3, αλλά όπως έχουν αναφέρει κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας το πιθανότερο είναι πως θα διατηρηθούν για τρεις εβδομάδες.

2.000 κρούσματα ημερησίως

Να σημειωθεί πως η Εσθονία έχει συνολικά 80.929 κρούσματα και 686 θανάτους σε ένα χρόνο. Μετά τις 24 Αυγούστου 2020 τα κρούσματα ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 1.000 ημερησίως ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.957 κρούσματα και 9 νεκροί. Ο διπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα σε 15 ημέρες ήταν και ο λόγος που οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση της καραντίνας. Έχουν εμβολιαστεί το 8,3% του πληθυσμού που σε πραγματικά νούμερα είναι 155.175 έστω και με μία δόση.

Ο αριθμός των εμβολίων τουλάχιστον με μία δόση

Διαβάστε επίσης: AstraZeneca: Νέες μειώσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση

lockdownΚορονοϊόςΦινλανδίακαραντίναΕσθονία