Κόσμος|12.03.2021 15:40

Tσαβούσογλου: Ξεκίνησαν οι επαφές μας με την Αίγυπτο

Μαρία Ζαχαράκη

Ξεκίνησαν επισήμως οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Οι επαφές μας σε διπλωματικό επίπεδο με την Αίγυπτο ξεκίνησαν επισήμως», ανέφερε. 

Παράλληλα, άνοιγμα έκανε στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ. «Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να μην βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Σ. Αραβία. Αν κάνουν κάποιο θετικό βήμα, θα κάνουμε κι εμείς. Το ίδιο ισχύει και τα ΗΑΕ», είπε.

S-400: Το «μοντέλο Κρήτης» δεν συζητήθηκε με ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι στις μέχρι τώρα συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το θέμα του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, η τουρκική πλευρά δεν έχει θέσει ζήτημα «μοντέλου Κρήτης», δηλ. αποθήκευσης του συστήματος, όπως των S-300 στην Κρήτη, και χρήση του σε περίπτωση ανάγκης.

 «Εύκρατο» κλίμα με Σ. Αραβία και ΗΑΕ

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισήμανε ότι μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι, οι τεταμένες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άρχισαν να βελτιώνονται και να υπάρχουν θετικά μηνύματα.

«Βλέπουμε περισσότερα θετικά μηνύματα από το Αμπού Ντάμπι. Βλέπουμε ότι περιόρισε την αρνητική εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. Δεν είχαμε πρόβλημα μαζί τους, αλλά εκείνοι είχαν αρνητική στάση απέναντί ​​μας. Δεν υπάρχει λόγος να μην βελτιωθούν οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία. Αν κάνουν κάποιο θετικό βήμα, θα κάνουμε κι εμείς. Το ίδιο ισχύει και τα ΗΑΕ. Οι σχέσεις μας ήταν επίσης καλές. Μετά τη δολοφονία του Κασόγκι, το έκαναν διμερές ζήτημα, δυστυχώς, αν και δεν ήταν. Ήταν απόδοση δικαιοσύνης για ένα σημαντικό πρόσωπο. Εμείς είπαμε ότι όσοι διέπραξαν τη δολοφονία θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστηρίων, να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Στις ΗΠΑ είναι ανήσυχος κι εκείνος που έφυγε (Πομπέο) κι αυτός που ήρθε

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία ‘δήθεν σύμμαχο’ στο θέμα των S-400, τώρα ξαναβγήκε σχολιάζοντας ως ‘προκλητικά’ τα βήματα της Τουρκίας να προστατεύσει τα δικαιώματά της στην ανατ. Μεσόγειο. «Μας ανησυχούν ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας τον τελευταίο χρόνο στην ανατ. Μεσόγειο», είπε.

Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν υπάρξουν 2 κράτη στην Κύπρο

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ αν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, θα έχει μόνο ρόλο παρατηρητή, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου εάν στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι στην επίλυση ενός προβλήματος, μπορεί να συμβάλουν όλοι και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. «Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι. Γιατί; Επειδή η Ε/κ πλευρά είναι μέλος της ΕΕ. Έγινε μέλος με άδικο τρόπο σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Μέχρι σήμερα η ΕΕ παίρνει μόνο το μέρος της ε/κ πλευράς και παραβλέπει τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς. Δηλαδή έγιναν συμβολικές διαπραγματεύσεις και την αγνόησε», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι άλλωστε οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στις προηγούμενες συναντήσεις η ΕΕ συμμετείχε επίσης ως παρατηρητής.

«Τώρα θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη 5+1. Στόχος αυτής της συνάντησης - ήταν δική μας πρόταση - είναι να δούμε εάν υπάρχει έδαφος για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις πλευρές. Επειδή η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και επειδή υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, ειδικά η ΤΔΒΚ δεν θέλει εδώ την ΕΕ», ανέφερε υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείουν την ΕΕ, αλλά μόνο ως παρατηρητής μπορεί να μετέχει.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για 53 χρόνια αλλά δεν έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα.

«Τι θα διαπραγματευτούμε για άλλα 53 χρόνια; Γιατί να διαπραγματευτούμε για κάτι που δεν θα συμβεί; Γιατί να καταναλώνουμε την ενέργειά μας; Θα έρθει το τέλος του κόσμου εάν υπάρχουν δύο κράτη;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης: Εβρος: Τουρκικοί πυροβολισμοί κατά περιπολικού της Frontex

ΤουρκίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΑίγυπτος