Κόσμος|18.03.2021 21:50

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: H Korean Air προχωρά στην πιλοτική δοκιμή του Travel Pass

Newsroom

Οι επιβάτες της Korean Air θα είναι μεταξύ των πρώτων στον κόσμο που θα συμμετάσχουν στη δοκιμή του «ταξιδιωτικού πάσου» (travel pass) της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), μιας εφαρμογή δηλαδή που θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό αλλά και την κατάσταση εμβολιασμού των επιβατών.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη (18/3) ότι το ψηφιακό ταξιδιωτικό πάσο θα βοηθήσει ώστε «να προετοιμαστεί ο κόσμος για ασφαλή αεροπορικά ταξίδια στην μετά COVID εποχή». Μια δοκιμή της συγκεκριμένης εφαρμογής έχει προγραμματιστεί για την πτήση της Korean Air Incheon προς το Λος Άντζελες τον Μάιο, αφού προηγουμένως θα έχει γίνει μια εσωτερική δοκιμή τον Απρίλιο.

Διαβάστε επίσης: Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα ταξιδέψουμε φέτος το καλοκαίρι

Οι επιβάτες θα μπορούν να κάνουν τεστ αντιγόνου στο διαγνωστικό κέντρο του αεροδρομίου Incheon Airport και θα λαμβάνουν τα αποτελέσματά μέσα σε μία ώρα στο κινητό τους μέσω της εφαρμογής Travel Pass. Σύμφωνα με το usnews, το ψηφιακό πάσο θα εμφανίζει τα αποτελέσματα των τεστ ενός επιβάτη μέσω μιας εφαρμογής για κινητά και θα ενημερώνεται περαιτέρω ώστε να περιλαμβάνει και πληροφορίες για τον εμβολιασμό του.

«Καθώς τα εμβόλια ενάντια στην COVID-19 καθίστανται ευρέως διαθέσιμα και η ζήτηση στον ταξιδιωτικό κλάδο ανακάμπτει, οι πληροφορίες για τον εμβολιασμό και τα τεστ θα είναι καθοριστικής σημασίας. Ωστόσο, είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις να επικυρώσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού σε χαρτί ή τα αποτελέσματα των τεστ και οι διαδικασίες μετανάστευσης αναμένεται να χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα πλαστογράφησης εγγράφων»,  αναφέρει η αεροπορική εταιρεία.

Ωστόσο, το ταξιδιωτικό πάσο έχει αναπτυχθεί για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, καθώς και για την ενθάρρυνση ασφαλών ταξιδιών μεταξύ χωρών «τυποποιώντας την επαλήθευση των δεδομένων υγείας μέσω μιας αξιόπιστης πλατφόρμας». Ο Nick Careen, αντιπρόεδρος της IATA, δήλωσε ότι η συνεργασία με την Korean Air «αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για να διασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των κυβερνήσεων ώστε να επανεκκινήσει ο κλάδος», προσθέτοντας ότι το ταξιδιωτικό πάσο «θα αποδείξει ότι η αεροπορία έχει αναπτύξει μια λύση για βεβαιωθεί ότι οι επιβάτες πληρούν τις απαιτήσεις για ένα ταξίδι».

Το IATA Travel Pass, όπως υποστηρίζει η Ένωση, θα επιτρέψει στους ταξιδιώτες να ελέγχουν με ασφάλεια τα δεδομένα υγείας τους και να τα μοιράζονται με τις αρμόδιες αρχές. Η ανακοίνωση ήρθε μετά από μια παρόμοια με εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία η Κομισιόν αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό» που θα επιτρέπει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρακάμψουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς παρουσιάζοντας ψηφιακή απόδειξη ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της COVID- 19, έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ ή έχει αναρρώσει από τον ιό.

Διαβάστε επίσης: Μαργαρίτης Σχοινάς: Κλειδί για την κινητικότητα το πράσινο πιστοποιητικό

αεροπορικές εταιρείεςΚορονοϊόςCovid-19ταξίδιαπιστοποιητικό εμβολιασμού