Κόσμος|18.03.2021 23:22

AstraZeneca: Ποιες χώρες επανεκκινούν τους εμβολιασμούς μετά το πόρισμα του EMA

Newsroom

Μετά την διαβεβαίωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) ότι το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca «δεν συνδέεται» με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολής, η μία χώρα μετά την άλλη επανεκκινούν το πρόγραμμα εμβολιασμών το οποίο είχαν αναστείλει. Το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό», τόνισε ο ΕΜΑ, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Μπόρις Τζόνσον: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, θα κάνω το δικό μου αύριο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 των AstraZeneca/ Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Pfizer, που χρησιμοποιούνται στη Βρετανία είναι ασφαλή, ενώ ο ίδιος αναμένεται να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca αύριο Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: EMA: Ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο AstraZeneca

«Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι να μολυνθούμε από την Covid, για αυτό ακριβώς είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε όλοι μας τα εμβόλιά μας μόλις έρθει η σειρά μας», είπε ο Τζόνσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Όπως φαίνεται, θα κάνω το δικό μου αύριο και το κέντρο όπου θα εμβολιαστώ χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης ... κι αυτό θα είναι που θα κάνω».

Ο πιθανός κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 είναι «απίστευτα μικρός» και τα οφέλη είναι κατά πολύ περισσότερα, διαβεβαίωσε ο αρχίατρος της Αγγλίας σήμερα, αφού αναφέρθηκαν πέντε περιπτώσεις σπάνιων εγκεφαλικών θρομβοεμβολών σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα. «Αυτό που έχουμε εδώ (…) είναι ένας απίστευτα μικρός δυνητικός κίνδυνος και ακόμη και για αυτόν τον κίνδυνο, κανείς δεν είναι σίγουρος», είπε ο Κρις Γουίτι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Έτσι, έχουμε πέντε ανθρώπους, από τα 11 εκατομμύρια που έχουν λάβει το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τώρα», συνέχισε, προσθέτοντας: «Αν κάποιος έχει αμφιβολίες για το εμβόλιο, ας σκεφθεί πόσο επικίνδυνη είναι η Covid».

Αναφερόμενος στις ακυρώσεις των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, αφού ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες τους ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους, ο Γουίτι είπε ότι ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δεν εμφανίστηκαν για να εμβολιαστούν. «Υπάρχουν ανεκδοτολογικές αναφορές, που είμαι σίγουρος ότι θα είναι ακριβείς, ότι σε ορισμένες περιοχές κάποιοι δεν εμφανίστηκαν αφού έμαθαν το νέο. Αλλά ο αριθμός εκείνων που το έκαναν αυτό ήταν πολύ μικρός», διαβεβαίωσε.

Γερμανία: Συνεχίζονται και πάλι από την Παρασκευή οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Συνεχίζονται από την Παρασκευή και στη Γερμανία οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, μετά και τη σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο κ. Σπαν υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την περασμένη Δευτέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου, τονίζοντας ότι «θα ήταν ανεύθυνο να αφήναμε τους γιατρούς να συνεχίσουν χωρίς να γίνει αυτή η αξιολόγηση», από τη στιγμή που οι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους εμβολιασμούς, δήλωσε, παραδεχόμενος ότι επρόκειτο για δύσκολη απόφαση, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε «καλή» την απόφαση του ΕΜΑ. Οι γιατροί, πρόσθεσε, θα πρέπει τώρα να ενημερωθούν σχετικά με τον κίνδυνο θρόμβωσης στον εγκέφαλο για γυναίκες κάτω των 55 ετών ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώσουν όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν. Τα δε στοιχεία που οδήγησαν στην αναστολή χρήσης του εμβολίου θα αναφέρονται στο δελτίο πληροφοριών, διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο Κλάους Τσίχουτεκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Πάουλ Έρλιχ», το οποίο είχε εισηγηθεί την αναστολή, επισήμανε ότι «ο εμβολιασμός θα έχει θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, καθώς τα οφέλη ξεπερνούν σαφώς τους κινδύνους». Ο κ. Σπαν ανέφερε όακόμη τι χάθηκαν τέσσερις μέρες για τον εμβολιασμό με ΑstraZeneca και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος και η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα.

Κύπρος: Κανονικά από αύριο τα προγραμματισμένα ραντεβού

Κανονικά θα γίνονται από αύριο τα προγραμματισμένα ραντεβού για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας Κύπρου.  Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σε συνέχεια της σημερινής επιστημονικής γνωμοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), στην οποία διασαφηνίζεται ότι, μετά από ενδελεχή διερεύνηση, δεν προκύπτει διασύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα θρομβοεμβολικά περιστατικά που αναφέρθηκαν από κράτη της ΕΕ, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από αύριο, 19 Μαρτίου 2021, επαναρχίζουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ως εκ τούτου, οι πολίτες που έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για εμβολιασμό καλούνται να προσέλθουν στο Κέντρο Εμβολιασμού όπου διευθέτησαν το ραντεβού τους, την ώρα που έχουν διευθετήσει το ραντεβού.

Ντράγκι: Από αύριο κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca

Mετά τις ανακοινώσεις του ΕΜΑ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έκανε γνωστό ότι από αύριο, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, θα ξαναρχίσει κανονικά η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca. Παράλληλα, στην Ιταλία παραμένει ανοικτό το θέμα που συνδέεται με την άρνηση μέρους γιατρών και νοσηλευτών, να υποβληθούν σε εμβολιασμό.

Tην Πέμπτη, ο Στέφανο Μπονατσίνι, περιφερειάρχης της περιοχής Εμίλια Ρομάνια (με πρωτεύουσα την Μπολώνια) δήλωσε ότι «όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, δεν γίνεται να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στα νοσοκομεία της χώρας». Το θέμα ξαναήλθε στην επικαιρότητα, μετά από την μετάδοση της είδησης ότι νοσοκόμα η οποία αρνήθηκε να εμβολιαστεί, φέρεται να μολύνθηκε με τον ιό και να κόλλησε σειρά ασθενών, στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα ασχοληθεί σύντομα με το όλο αυτό πρόβλημα και δεν αποκλείεται να ορίσει επίσημο ασυμβίβαστο της άρνησης εμβολιασμού κατά του covid 19, με το επάγγελμα του γιατρού και του νοσοκόμου.

Ισπανία-Πορτογαλία-Ολλανδία: Από την επόμενη εβδομάδα ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί

Η Ισπανία θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca από την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η εφημερίδα El Pais επικαλούμενη πηγές που παρίστανται στη συνεδρίαση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των αρχών των περιφερειών για το θέμα αυτό. Το υπουργείο Υγείας απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

Η Ιρλανδία πρόκειται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή την απόφασή της για το αν θα επαναληφθούν οι εμβολιασμοί, είπε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής αρχίατρος της χώρας, Ρόναν Γκλιν. Και οι δύο χώρες έχουν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά τις αναφορές περί εμφάνισης θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Η Σουηδία θα χρειαστεί «μερικές ημέρες» για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι το σκεύασμα αυτό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. «Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας χρειάζεται μερικές ημέρες για να αναλύσει την κατάσταση και το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca στη Σουηδία», είπε ο επικεφαλής της, ο Γιόχαν Κάρλσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε τη θέση μας όσον αφορά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca», πρόσθεσε. 

Ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί και στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία θα ξαναρχίσει από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι τα οφέλη του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας για την Covid-19 υπερτερούν του τυχόν κινδύνου. Ο επικεφαλής της βουλγαρικής αρχής φαρμάκων, Μπόγκνταν Κίριλοφ δήλωσε σήμερα πως μια έρευνα για τον θάνατο μιας Βουλγάρας γυναίκας, που πέθανε λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν εξακρίβωσε απευθείας σύνδεση του θανάτου με τον εμβολιασμό. «Έχουμε όλους τους λόγους να άρουμε την αναστολή και να ξεκινήσουμε ξανά από αύριο τη χορήγηση του εμβολίου», δήλωσε ο Κίριλοφ. Η βαλκανική χώρα έχει απόθεμα περίπου 100.000 δόσεις του εμβολίου της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Παρόμοια και η Λετονία και η Λιθουανία θα ξαναρχίσουν από αύριο τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και των δύο βαλτικών χωρών.

Διαβάστε επίσης: Εμβόλιο - Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 70 - 74 και 65 - 69

εμβολιασμοίεμβόλιοΕυρωπαϊκός Οργανισμός ΦαρμάκωνAstraZenecaΚορονοϊός