Κόσμος|21.03.2021 23:02

Bloomberg: Βουτιά της τουρκικής λίρας - Οι ευθύνες του Ερντογάν

Newsroom

Βασικό θέμα του Βlοomberg, ήταν η βουτιά της αξίας της τουρκικής λίρας. Μάλιστα σύμφωνα με το εκτενέστατο άρθρο αιτία της πτώσης κατά 17% είναι η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντικαταστήσει τον αρχηγό της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

«Η απόφαση του Ερντογάν να απολύσει τον Νάτζι Aμπάλ, ο οποίος είχε επιδιώξει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, είναι ένα πλήγμα για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και εγείρει ανησυχία ότι η χώρα θα ακολουθήσει και πάλι μια πορεία χαμηλών επιτοκίων. Η αρχική αντίδραση υπερέβη τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών και σηματοδοτεί μια γρήγορη αντιστροφή του ενθουσιασμού των επενδυτών προς τις τουρκικές αγορές» αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Ο αντικαταστάτης της Αμπάλ, Σαχάπ Καβτζιόγλου, δεσμεύτηκε την Κυριακή να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη μόνιμης σταθερότητας των τιμών. Είπε επίσης ότι οι συναντήσεις καθορισμού επιτοκίων της τράπεζας θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg: «Η βιασύνη να πουλήσει το νόμισμα σε λεπτή ρευστότητα καθώς η διαπραγμάτευση άρχισε στην Ασία δίνει συντριπτική υποστήριξη για τη λιρέτα από κρατικές τράπεζες».

Και συνεχίζει: «Η λίρα είχε ενισχυθεί περίπου 18% υπό την εποπτεία του Αμπάλ καθώς τερμάτισε μια περίπλοκη δομή χρηματοδότησης και δεσμεύτηκε να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Η απότομη απομάκρυνσή του φέρνει αύξηση των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, διπλάσιο από αυτό που αναμενόταν, εν μέσω επιταχυνόμενου πληθωρισμού».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Αφέθηκε… ελεύθερος ο φιλοκούρδος βουλευτής που συνελήφθη με πιτζάμες

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίατουρκική λίρα