Κόσμος|22.03.2021 14:54

Τουρκική λίρα: Βουτιά μετά την καθαίρεση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Newsroom

Δεν άρεσε… στην τουρκική λίρα η αλλαγή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σαββατοκύριακο και σήμερα που άνοιξαν οι αγορές συναλλάγματος έχασε το 16% της αξίας της στην Ασία και το 12% εντός Τουρκίας. Με το άνοιγμα των ασιατικών χρηματιστηρίων το δολάριο αυξήθηκε κατά 16% έναντι της λίρας φτάνοντας στο 8,38 από 7,71 που ήταν την περασμένη βδομάδα, ενώ το ευρώ πλησιάζει στις 9,46 λίρες.

Πάντως, τα τηλεοπτικά κανάλια της Τουρκίας σταμάτησαν να μεταδίδουν στις οθόνες τους την ισοτιμία του δολαρίου και του ευρώ ενώ αναμένεται με απώλειες 6,65% άνοιξε και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Οικονομολόγοι και διεθνείς οίκοι προειδοποιούν ότι η λίρα της Τουρκίας μπορεί να υποστεί μεγαλύτερες απώλειες, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή νομισματική κρίση. «Η απόφαση του Ερντογάν να απολύσει τον διοικητή, Νατζί Αγμπάλ, οδηγεί τη χώρα σε σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe General, Phoenix Kalen.

«Χωρίς εναπομείναντα αποθέματα για την υπεράσπιση του νομίσματος και λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη έξοδο στο ξένο και τοπικό επενδυτικό κεφάλαιο, μπορεί να είναι δύσκολο για την Τουρκία να αποφύγει μια άλλη νομισματική κρίση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Kalen.

Ο οικονομολόγος Εμίν Τσαπά δήλωσε ότι «το νέο πραξικόπημα του ενός ανδρός αρχή στην Κεντρική Τράπεζα θα προκαλέσει μεγάλο σοκ στις αγορές. Το κόστος και πάλι θα το πληρώσουν οι πολίτες με την ανεργία και τον πληθωρισμό».

Ο Ερντογάν καρατόμησε τον Αγμπάλ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, επειδή αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 19% την προηγούμενη ημέρα για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει την αξία της λίρας. Ο Τούρκος πρόεδρος τον αντικατέστησε με τον Σαχάπ Καβτζίογλου, πρώην βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. 

Ο Καβτζίογλου είναι ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ο Ερντογάν αντιτίθεται στα υψηλότερα επιτόκια ισχυριζόμενος ότι είναι πληθωριστικά, μια άποψη που έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή οικονομική σκέψη.

Η κεντρική τράπεζα, υιοθετώντας την κυβερνητική πολιτική, ξόδεψε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών της αποθεμάτων πέρυσι για να υπερασπιστεί τη λίρα διατηρώντας τα επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό. Το χαμηλό κόστος δανεισμού βοήθησε στην άνθηση του δανεισμού για να αντισταθμίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19. Ο πληθωρισμός στη χώρα ανήλθε στο 15,6% το Φεβρουάριο και αναμένεται να επιταχυνθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκική λίραΤουρκία