Κόσμος|23.03.2021 16:23

Τουρκία: Η λίρα στο… απόσπασμα - Συνεχίζονται οι αναταράξεις στην οικονομία

Μαρία Ζαχαράκη

Περίπου στα επίπεδα της Δευτέρας συγκρατήθηκε η λίρα την Τρίτη 23 Μαρτίου, σημειώνοντας μία μικρή μόνο μείωση 1,1% στις 4 ώρα Τουρκίας έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Τη Δευτέρα η λίρα έφτασε να υποτιμάται κατά 15%, αλλά πριν κλείσει η ημέρα οι απώλειες περιοριστικά στο 8,4%. Οι οικονομολόγοι συνεχίζουν να είναι, ωστόσο, ανήσυχοι και σήμερα μιλούν για «συναλλαγματική κρίση».

Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες οικονομολόγων, από τότε που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε πρόεδρος της Τουρκίας τον Αύγουστο του 2014, η λίρα έχει χάσει το 74% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ενώ από την πρώτη του τρέχοντος έτους, η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 28,5%. Σήμερα, ο πραγματικός πληθωρισμός στην Τουρκία βρίσκεται στο 29,14, όταν η κυβέρνηση κάνει λίγο για μόλις 13-15%.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Δεσμεύει με NAVTEX περιοχή στο Αιγαίο για άσκηση με πραγματικά πυρά

Κιλιτσντάρογλου: «Ευτυχώς που δεν είναι γιατρός να μας πεθάνει όλους!»

Η αντιπολίτευση επικρίνει έντονα τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάσταση της οικονομίας.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα δήλωσε ότι η χώρα δεν κυβερνάται πλέον.

Οικονομία του… Ισλάμ

Ο όμιλος Nordea, ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός οργανισμός στη βόρεια Ευρώπη, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με την τουρκική λίρα, εκτός εάν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σταματήσει να παρεμβαίνει στη νομισματική πολιτική.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εφεύρει μία οικονομική θεωρία βασισμένη στις αρχές του… Ισλάμ, το οποίο απαγορεύει στις καθημερινές συναλλαγές των μουσουλμάνων την απόκτηση κέρδους σε περίπτωση δανεισμού, ήτοι τα επιτόκια στην περίπτωση των τραπεζικών δανείων. Όπως είχε πει κάποτε ο Ταγίπ Ερντογάν, «τα επιτόκια είναι η μητέρα όλων των κακών». Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η οικονομική αντίληψη του προέδρου Ερντογάν βασίζεται σε μεσαιωνικές αρχές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με από τη σημερινή πραγματικότητα.

Αποσύρονται τα αυτοκίνητα από τα σύνορα

Στο μεταξύ, μεγάλες διεθνείς εταιρείες αυτοκινήτων, όπως Nissan, Peugeot και Skoda, απέσυραν χθες χιλιάδες οχήματα που περίμεναν να εισαχθούν στην Τουρκία μέσω των τουρκικών τελωνειακών πυλών, μετά την πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Τα αυτοκίνητα που εισάγονται στην Τουρκία υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς και φόρους ανάλογα με την αξία τους και τον κινητήρα τους. Η υποτίμηση της λίρας όμως θα ανεβάσει κατά πολύ τα επίπεδα της φορολογίας τους, γι’ αυτό οι εταιρείες προτίμησαν να τα αποσύρουν και να τα εισάγουν σε πιο συμφέρουσα περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ανασχηματισμός εντός των επόμενων ημερών με εντολή Ερντογάν

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίατουρκική λίρα