Κόσμος|11.01.2019 14:32

Κίτρινα Γιλέκα: Έσπασαν σχεδόν το 65 % των ραντάρ

Μαίρη Τσίνου

Οι ακτιβιστές «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν καταστρέψει πάνω από τις μισές κάμερες-ραντάρ της Τροχαίας για τον έλεγχο της ταχύτητας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όρια ταχύτητας που εφαρμόστηκαν πέρυσι.

Μέχρι και το 65% των ραντάρ έχουν καταστραφεί, πυροβοληθεί, ανατιναχθεί, βαφεί ή καλυφθεί με τα κίτρινα γιλέκα από τα οποία πήρε και το όνομά του το εν λόγω κίνημα, σύμφωνα με τους The Times.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μείωσε το όριο ταχύτητας σε επαρχιακούς δρόμους από 90 χιλιόμετρα / ώρα σε 80 χιλιόμετρα / ώρα τον Ιούλιο.

Οι επιθέσεις στις κάμερες της τροχαίας αυξήθηκαν παράλληλα με την άνοδο του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Τον Δεκέμβριο, 250 από τις 3.275 κάμερες ταχύτητας της Γαλλίας είχαν υποστεί τέτοιες ζημιές που δεν επιδέχονται επισκευή και 1.500 είχαν βανδαλισθεί και αχρηστευτεί τελέιως, σύμφωνα με το The Local.

Θα κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο κράτος για να επισκευάσει τις κάμερες και το να χάσει έτσι χρήματα από τα πρόστιμα για τα όρια ταχύτητας τα οποία είχε σκοπό να επιβάλλει.

Περίπου δώδεκα άτομα που έχουν κάνει βανδαλισμούς έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία.

Η φθορά ή καταστροφή των καμερών της τροχαίας θεωρείται αδίκημα στη Γαλλία και στους ενόχους θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι και € 100,000 ή να εκτίσουν επταετή ποινή φυλάκισης.

Εκείνο που περιμένουν οι αρμόδιες γαλλικές υπηρεσίες είναι τα αριθμητικά στοιχεία για τη θνησιμότητα στους δρόμους για τον μήνα Δεκέμβριο. Και αν η θνησιμότητα έχει πέσει, ο συλλογισμός «ραντάρ=λιγότεροι θάνατοι» θα υπονομευθεί. Ήδη τον Νοέμβριο, ο αριθμός των θανάτων είχε μειωθεί κατά 1,8%, ενώ δεκάδες ραντάρ είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας.

κίτρινα γιλέκαραντάρΕμανουέλ ΜακρόνΓαλλία