Κόσμος|24.03.2021 20:30

Μπλίνκεν σε Τσαβούσογλου: Νέα προτροπή ΗΠΑ σε Τουρκία για τους S-400

Newsroom

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνάντηση του Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρμεντ ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία – μέσω του κ. Τσαβούσογλου – να εγκαταλείψει το πρόγραμμα των ρωσικών πυραύλων S-400.

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων έχει αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στοχευμένες κυρώσεις κατά του αμυντικού τομέα της Τουρκίας αναφορικά με την αγορά των S-400.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Υπουργείο Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μπλίνκεν και ο κ. Τσαβούσογλου συζήτησαν τη μακροχρόνια σημασία της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών μας συμφερόντων στη Συρία και το Αφγανιστάν. Ο Υπουργός εξέφρασε υποστήριξη για συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο υπουργός Μπλίνκεν προέτρεψε την Τουρκία να μην διατηρήσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, εξέφρασε ανησυχία για την απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της οικιακής βίας και τόνισε τη σημασία των δημοκρατικών θεσμών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

T

Tσαβούσογλου: Ας μην γυρίσουμε στην εποχή που βγάζαμε τα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι επικράτησε μία εποικοδομητική ατμόσφαιρα στη συνάντηση με τον Αντονι Μπλίνκεν. «Συζητήσαμε ανοικτά όλα τα θέματα και συμφωνήσαμε να διαχειριστούμε τα θέματα στα οποία διαφωνούμε με ειλικρινή τρόπο. Σήμερα συζητήσαμε τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις μας διεξοδικά, όπως το θέμα των S-400, την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ΡΚΚ/YPG και τους Γιουλενιστές. Γνωρίζουμε ότι αυτά είναι τα θέματα. Επίσης μεταφέραμε τις προσδοκίες μας στον Μπλίνκεν σήμερα», σημείωσε.

Αναφορικά με το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «στο ζήτημα των S-400 υπενθυμίσαμε για άλλη μία φορά γιατί τους πήραμε. Επαναλάβαμε ότι τώρα η Τουρκία αγόρασε τους S-400 και αυτή η υπόθεση έχει κλείσει. Από την άλλη, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν η αμυντική μας βιομηχανία απευθύνθηκε πρώτα στους συμμάχους της για να αγοράσει άλλο αντι-αεροπορικό σύστημα, το οποίο είχε ανάγκη, αλλά δεν κατάφερε να το πάρει, και τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι θετική ως προς το να καλύψει πλέον τις ανάγκες της από τους συμμάχους της και πρωτίστως από τις ΗΠΑ, συμφωνήσαμε ότι για όλα αυτά τα θέμα, στα οποία έχουμε διαφορές απόψεων, θα πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε με τους ομολόγους μας», σημειώνοντας ότι συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί είτε στην Τουρκία είτε την Ουάσιγκτον μία πιο ευρεία και περιεκτική συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

T

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου: Ας μην γυρίσουμε στην εποχή που βγάζαμε τα πλοία στην ανατολική Μεσόγειο

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουS400ΝΑΤΟΗΠΑΣτέιτ ΝτιπάρτμεντΤουρκία