Κόσμος|27.03.2021 22:08

Ανάλυση Μιχάλη Ιγνατίου για Μπάιντεν - Ερντογάν: Ούτε βήμα πίσω οι ΗΠΑ για τους S-400

Newsroom

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αναμένεται για τους S-400, αλλά και για τη στενή σχέση του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, αλλά και τη σχέση με τους Κινέζους. Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Open αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των σχέσεων είναι έντονες, ενώ εκκρεμεί το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα προσκλήθηκε και στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί για την κλιματική αλλαγή.

Οπως ωστόσο μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, άγνωστο παραμένει αν ο Τούρκος πρόεδρος θα δώσει το παρών στη διαδικτυακή συνάντηση και πιθανότατα θα απορρίψει την πρόταση, αν δεν λάβει το τηλεφώνημα που θέλει. Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει απαντήσει ακόμα στο συγχαρητήριο μήνυμα του Ερντογάν, μετά τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, ίσως επειδή ο Τούρκος πρόεδρος άργησε πολύ μέχρι να το στείλει... Σημειώνεται παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, πως η ένταση που καταγράφεται είναι δικαιολογημένη, αν λάβει κανείς υπόψιν πως η θέση αυτής της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι εντελώς διαφορετική από την στάση της προηγούμενης για τους S-400.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Διαδηλώσεις ενάντια της απόφασης Ερντογάν για τη βία κατά των γυναικών

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανέφερε πρόσφατα πως η κατοχή των S-400 έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και υπενθύμισε πως το Κογκρέσο απαιτεί πιο σκληρές κυρώσεις. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί και η ανακοίνωση του Μπάιντεν αναφορικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αν και έχουμε χρόνο ακόμα, οι πληροφορίες λένε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει θέση αναφορικά με την αναγνώριση. Αν το πράξει τότε υπάρχει η βεβαιότητα για μεγάλες αναταράξεις στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες.

Δείτε ολόκληρη την ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο του OPEN:

Διαβάστε επίσης: Ελληνίδα στην Κωνσταντινούπολη: «Κάθε μέρα κάνουμε ταμείο για να δούμε τι θα ψωνίσουμε»

ΗΠΑΤζο ΜπάιντενS-400Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία