Κόσμος|29.03.2021 17:53

Καπετάνιος ελληνικού πλοίου στο Σουέζ: Δυο μέρες για να ανοίξει η διώρυγα

Νίκος Τζιανίδης

«Ευχάριστα τα τελευταία νέα. Το Ever Given  αποκολλήθηκε και ταξιδεύει προς τις λίμνες», η φωνή του Έλληνα καπετάνιου, Συμεών Ντόλλα ακούγεται περισσότερο αισιόδοξη το απόγευμα. Μετά την μεσημεριανή απογοήτευση ήρθε η καλή είδηση από τη διώρυγα του Σουέζ: Το γιγαντιαίο πλοίο αποκολλήθηκε και κινείται στο κανάλι με πορεία προς το βορρά. Ο καπετάνιος του ελληνικού δεξαμενόπλοιου «Ithaki Warrior», Συμεών Ντόλλας μας είχε ενημερώσει πριν από τις 12 ώρα Ελλάδας, ότι το θηριώδες πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είχε επανέλθει στην αρχική του θέση, δηλαδή στα αβαθή του καναλιού, όμως το απόγευμα η κατάσταση άλλαξε θεαματικά.

Από το πρωί αβεβαιότητα και αγωνία

Το μεγάλο ρυμουλκό, το «Καρλομάγνος» ήταν αυτό που έδωσε τη λύση για την αποκόλληση του πλοίου «Ever Given», στη διώρυγα του Σουέζ, όπως μας πληροφόρησε ο καπετάνιος του ελληνικού πλοίου «Ithaki Warrior», Συμεών Ντόλλας, τις πρωινές ώρες.

«Το ρυμουλκό Καρλομάγνος, με τη βοήθεια και των άλλων ρυμουλκών προσπάθησε να αποκολλήσει το πλοίο. Το μεσημέρι η κατάσταση έδειχνε να είναι απελπιστικά στάσιμη, όμως με τη βοήθεια της πλημμυρίδας και την αρωγή των μεγάλης ιπποδύναμης ρυμουλκών το βαπόρι ξεκόλλησε. Το Ever Given θα οδηγηθεί στην περιοχή Great Lakes, πράγμα που σημαίνει δηλαδή ότι θα χρειαστούν πέντε ώρες. Όταν ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία, τα τρία πλοία που είχαν ακινητοποιηθεί μέσα στις λίμνες, θα βγουν από το κανάλι και θα ακολουθήσουν 30 πλοία κι ανάμεσά τους θα είμαστε κι εμείς. Θα αποπλεύσουμε από το Σουέζ και θα ανέβουμε για Πορτ Σάιντ. Τη σημερινή ημέρα τη χάσαμε. Από αύριο ή ακόμα και μεθαύριο θα αρχίσει να αποκαθίσταται η κυκλοφορία του καναλιού».

Διαβάστε επίσης: Καπετάνιος ελληνικού πλοίου στη διώρυγα Σουέζ: Τι συνέβη με το Ever Given και πώς απεγκλωβίστηκε

Ο πλοίαρχος Συμεών Ντόλλας από τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, μας είχε ενημερώσει ότι έχει αρχίσει η αποκόλληση του θηριώδους κοντέινερ «Ever Given»: «Μετακινείται το καράβι. Η πρύμνη του έχει μπει στα αβαθή, δηλαδή έχει βγει στο κανάλι η πρύμνη του. Η πλώρη του όμως βρίσκεται ακόμη εγκλωβισμένη. Το ρυμουλκό Καρλομάγνος και 14 ακόμα ρυμουλκά το σπρώχνουν. Το μισό είναι ακόμα εγκλωβισμένο. Δείχνει ότι έχει μετακινηθεί η πρύμνη. Το κακό είναι ότι με την προσπάθειά τους έχει μετακινηθεί το πλοίο προς τα δεξιά και έχει μπει κι άλλο μέσα η πλώρη του. Περιμένουμε τη συνέχεια με αγωνία».

Αρχίζει και κινείται το πλοίο

Δημοσιογραφικές πηγές από το κανάλι ανέφεραν το πρωί ότι οι κινητήρες του πλοίου είχαν αρχίσει να δουλεύουν και πάλι και βρίσκονταν σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για τη μεταφορά του «Ever Given» στην περιοχή Great Lakes. Οι ίδιες πηγές αλλά και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι φαίνεται καθαρά πως η πρύμνη του «Ever Given» στράφηκε προς το άνοιγμα του καναλιού της διώρυγας του Σουέζ. Στο μεταξύ, η αρχή διαχείρισης του καναλιού της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι το «Ever Given» έχει αρχίσει να πλέει με επιτυχία και το πρόβλημα έχει  διορθωθεί.

Να σημειώσουμε ότι οι διεθνείς αγορές πετρελαίου κατέγραφαν πτώση στις τιμές μετά τις τελευταίες εξελίξεις: Το WTI πέφτει 2,50% στα 9,50 δολάρια, ενώ η τιμή του Brent κατέγραφε πτώση 2% στα 63 δολάρια.

Αίγυπτοςπλοίοδεξαμενόπλοιοδιώρυγα Σουέζ