Κόσμος|30.03.2021 13:46

Τουρκία: Ο Ερντογάν απέλυσε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας

Μαρία Ζαχαράκη

Σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέλυσε και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια και τον αντικατέστησε με τον Μουσταφά Ντουμάν.

Στις 20 Μαρτίου με αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα ο Τούρκος πρόεδρος είχε απομακρύνει από τα καθήκοντα του ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, τον Νατζί Αγμπάλ, δυο ημέρες αφού ο Αγμπάλ είχε αυξήσει τα τραπεζικά επιτόκια σε 19% στο πλαίσιο προσπάθειας συγκράτησης του τουρκικού νομίσματος.

Διαβάστε επίσης: Στην Τουρκία Φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ στις 6 Απριλίου

Σύμφωνα με τον σημερινό τουρκικό τύπο, ο νέος υποδιοικητής ήταν αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Morgan Stanley Securities Inc.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Τούρκου προέδρου να απομακρύνει από τα καθήκοντά του τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η αξία της οποίας έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα. 

Από τον Αύγουστο του 2014, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την προεδρία, η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει κατά 74% ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 28,5% της αξίας της. Το Σάββατο (27/3), ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου άσκησε σκληρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, ενώ μέσα από τηλεοπτικό σποτ άφησε υπόνοιες για πλουτισμό, μετά την απόφαση του Ερντογάν να διώξει έναν κεντρικό τραπεζίτη και να οδηγήσει τη χώρα σε νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Σύμφωνα με διεθνείς οίκους, οι τουρκικές τράπεζες έχουν παρέμβει στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ξοδεύοντας πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την κατάρρευση της λίρας. Το Σάββατο, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο παραγωγής ψωμιού. «Το ψωμί πρέπει να μπαίνει σε κάθε σπίτι κάθε κατοίκου της Κωνσταντινούπολης. Ο δήμαρχος παλεύει γι' αυτό. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεινάει», δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντράπεζατουρκική λίρα