Κόσμος|01.04.2021 09:20

Τουρκία - Μπαχτσελί: Να καταργηθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο

Μαρία Ζαχαράκη

Το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου ζήτησε ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας μάλιστα ότι δεν πρέπει να αναβληθεί άλλο. H «προτροπή» του εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί αντίδραση στη χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να παραπέμψει το κλείσιμο του φιλο-κουρδικού κόμματος HDP στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αντί να το κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες, όπως περίμενε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Αυξήθηκαν οι συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα μετά την βουτιά της λίρας

«Το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως και το κλείσιμο του HDP, θα πρέπει να γίνει ένας στόχος που δεν παίρνει πια άλλη αναβολή» δήλωσε σε έγγραφη διαμαρτυρία του ο ηγέτης του MHP. «Είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο στο πλευρό της υπεροχής του νόμου ή είναι μια μαζορέτα που λειτουργεί αυτονομιστικά;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια, προκαλώντας πλείστες αντιδράσεις ακόμη και του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν για την αήθη αυτή πολιτική παρέμβαση στη δικαστική εξουσία.

«Είναι προφανές ότι τέτοιες θέσεις δεν είναι προς όφελος του δικαίου, του κράτους και του ένδοξου έθνους μας», δήλωσε σημαίνον στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

«Η διαφύλαξη του νόμου αποτελεί τη θεμελιώδη διασφάλιση της ενότητας της Τουρκίας. Οι αποφάσεις του δικαστηρίου, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τιμούσαν τους νόμους», συμπλήρωσε ο Σαμίρ Αλτούκαϊνάκ. Εναντίον του Μπαχτσελί κινείται πλέον και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία όρισε εισηγητή ώστε να προχωρήσει σε νομική διερεύνηση των δηλώσεων του εθνικιστή πολιτικού. 

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Η Ελλάδα έχει επιλέξει να κλιμακώνει την πολιτική της

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτεβλέτ ΜπαχτσελίΤουρκίαΣυνταγματικό Δικαστήριο