Κόσμος|01.04.2021 14:57

Pfizer: Aποτελεσματικό και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο

Newsroom

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για το εμβόλιο της Pfizer που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αντιμετωπίζει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη και ιδιαίτερα μεταδοτική. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο λειτουργεί ενάντια στο συγκεκριμένο στέλεχος και πως είναι ασφαλές. 

Τα επικαιροποιημένα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο mRNA απέτρεψε το 100% των συμπτωματικών κρουσμάτων μεταξύ των εθελοντών στη Νότιο Αφρική, όπου κυριαρχεί το στέλεχος  B1351, αν και το δείγμα της μελέτης στη χώρα ήταν σχετικά μικρό στα 800 άτομα.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ - Εμβόλιο: Καταστράφηκαν από λάθος 15 εκατ. δόσεις της Johnson & Johnson

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω την ισχυρή αποτελεσματικότητα και τα καλά δεδομένα ασφαλείας που έχουμε δει έως τώρα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BionTech, Ουγκούρ Σαχίν. Από το σύνολο των δεδομένων στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο προκύπτει αποτελεσματικότητα 91% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19, ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 95% που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

T

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, από την πλευρά του δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα, τα οποία καλύπτουν πάνω από 12.000 άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πριν από τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη αδειοδότηση του σκευάσματος στις ΗΠΑ.

Οπως αναφέρει το Reuters, το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου όπως αυτή ορίζεται από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και 93% στην πρόληψη σοβαρής νόσου σύμφωνα με τον ορισμό της FDA.

H αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού δεν βρέθηκε να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή το ιατρικό ιστορικό των εθελοντών, επεσήμανε η εταιρεία. Σοβαρές παρενέργειες δεν καταγράφηκαν στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου μετά των εμβολιασμού, πρόσθεσαν.

Διαβάστε επίσης: Καταστήματα: Τι ισχύει για αγορές με sms στο 13032 και μετακίνηση από δήμο σε δήμο

εμβόλιοPFIZERμετάλλαξηΚορονοϊός