Κόσμος|01.04.2021 19:34

Κορονοϊός: Επηρέασε την ισότητα των φύλων - Χρειάζονται 135 χρόνια για να κλείσει το χάσμα

Μαίρη Τσίνου

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι θα χρειαστούν 135,6 χρόνια για να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων - καθώς η πανδημία του κορονοϊού στοίχισε στην ανθρωπότητα μια ολόκληρη γενιά, καθυστερώντας έτσι την ισότητα μεταξύ των φύλων κατά περίπου 36 χρόνια. Η Saadia Zahidi, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε στο CNBC ότι «100 χρόνια μέχρι την παγκόσμια ισότητα των φύλων ήταν ήδη αρκετά - και τώρα (είναι) 136 χρόνια». «Η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο και ουσιαστικά παρεμπόδισε την πρόοδο που είχε σημειωθεί στο παρελθόν», δήλωσε την Τετάρτη στην εκπομπή  «Capital Connection» του CNBC.

Διαβάστε επίσης: Άρση Lockdown: Ο κόσμος στην Ευρώπη κουράστηκε και βγαίνει σε πάρκα, παραλίες και εκκλησίες

Ένας λόγος για τον οποίο το χάσμα των φύλων έχει διευρυνθεί είναι ότι οι τομείς που πλήττονται σκληρά από την Covid-19 είχαν κυρίως γυναίκες εργαζόμενες. «Είτε πρόκειται για ταξίδια και τουρισμό που έχουν κλείσει παγκοσμίως, είτε για το λιανεμπόριο που έχει επηρεαστεί σε τόσες πολλές χώρες, πρόκειται για κλάδους που αποτελούν τους μεγαλύτερους εργοδότες γυναικών», δήλωσε η Zahidi. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι πολλές γυναίκες ανέλαβαν επιπλέον ευθύνες στο σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown, αφού έκλεισαν και τα σχολεία. «Αυτό σήμανε τότε ένα είδος “διπλοβάρδιας” για τις γυναίκες», σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ,.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τα στοιχεία από την εταιρεία έρευνας αγοράς Ipsos υποδηλώνουν ότι αυτή η «διπλή βάρδια» της αμειβόμενης και μη αμειβόμενης εργασίας συνέβαλε στην αύξηση του άγχους και ειδικότερα του άγχους σχετικά με την ασφάλεια της εργασίας και της δυσκολίας διατήρησης της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Ο ρόλος των κυβερνήσεων και των εταιρειών

Η Zahidi τόνισε ότι οι κυβερνήσεις καλούνται να διαδραματίσουν «κρίσιμο ρόλο» στο κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. «Για παράδειγμα, οι αρχές θα μπορούσαν να επενδύσουν σε υποδομές για τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, κάτι που θα βοηθούσε καθώς τέτοιες ευθύνες ανήκουν στις γυναίκες σε «παραδοσιακά» σπίτια», σημείωσε. Επίσης πρόσθεσε ότι οι εργοδότες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις γυναίκες από τις υψηλότερες σχετικές απώλειες θέσεων εργασίας και τα χαμηλότερα ποσοστά πρόσληψης σε βιομηχανίες που ανακάμπτουν. «Εάν οι επιχειρήσεις θέλουν να έχουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία που θα τους χρειαστεί για να βγουν από την κρίση, χρειάζονται ποικιλομορφία και γι 'αυτό τέτοιες κινήσεις να θεωρηθούν και ως επιχειρηματική επένδυση», δήλωσε η Zahidi.

Διαβάστε επίσης: Φυγάς της ιταλικής μαφίας «καρφώθηκε» από εκπομπή μαγειρικής στο Youtube

Κορονοϊόςισότητα των φύλωνΠαγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμπανδημία