Κόσμος|02.04.2021 15:16

Nord Stream 2: Μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Ρωσίας, τι καταγγέλλει το Κρεμλίνο

Newsroom

Σκηνικό επικείμενης ναυμαχίας έχει διαμορφωθεί στην Βαλτική Θάλασσα όπου συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού του φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θέλουν πολύ να ολοκληρωθεί η Μόσχα και το Βερολίνο και δεν θέλουν η Ουάσιγκτον, το Κίεβο και η Βαρσοβία. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θανάση Αυγερινού και του OPEN TV, η εταιρεία του αγωγού ανακοίνωσε ότι από την επανέναρξη των εργασιών τον Ιανουάριο αλλά ειδικά το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται αυξημένη και συχνά προκλητική δραστηριότητα πολεμικών και εμπορικών πλοίων ξένων χωρών, υποβρύχιων, ακόμα και πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία επιχειρούν να δυσχεράνουν το έργο της κατασκευής ή να προκαλέσουν ακόμα και ζημιές.

Διαβάστε επίσης: Nord Stream 2: Αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών πλοίων καταγγέλλει η Ρωσία

Το σοβαρότερο περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη όταν ένα υποβρύχιο κινήθηκε σε απόσταση 1 ναυτικού μιλιού από το σημείο των εργασιών που μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί κατά 95%.

Οπως αναφέρει ο Θανάσης Αυγερινός, ένα ναυτικό και επικοινωνιακό μπρα ντε φερ ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία είναι σε εξέλιξη, την ώρα που η Ρωσία ζητά με κάθε τρόπο να τηρηθούν οι κανόνες ναυσιπλοϊας στην περιοχή.

Nord Stream 2: Αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών πλοίων καταγγέλλει η Ρωσία

Η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ανακοίνωσε την Πέμπτη 1 Απριλίου πως παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών και μη πλοίων στη θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιούνται εργασίες τοποθέτησης του αγωγού. Ο ενέργειες αυτές δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του παραρτήματος της διαχειρίστριας εταιρείας Nord Stream 2 AG Αντρέι Μίνιν έχουν προκλητικό χαρακτήρα και μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον αγωγό.

«Μετά την επανεκκίνηση τον Ιανουάριο του 2021 στο θαλάσσιο οικόπεδο που πραγματοποιούνται οι εργασίες κατασκευής του αγωγού Nord Stream-2, παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και άλλων πλοίων ξένων χωρών, οι ενέργειες των οποίων έχουν συχνά σαφώς προκλητικό χαρακτήρα», δήλωσε ο ίδιος.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Nord Stream 2 AG σε σχόλιο της που έστειλε στο Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δηλώνει ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του Μίνιν οι οποίες «υπογραμμίζουν την ανάγκη συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφάλειας στη θάλασσα».

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ - Ρωσία: Ψυχροπολεμικό σκηνικό και επίδειξη δύναμης με σμήνη βομβαρδιστικών

αγωγόςΡωσίαNord Stream 2ΗΠΑ