Κόσμος|05.04.2021 21:24

Mπαρτσίν Γινάντς στο ΟΡΕΝ: O Ερντογάν θέλει να σπείρει τον φόβο στην Τουρκία

Newsroom

Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία, 24 ώρες μετά την παρέμβαση των ναυάρχων για την ισλαμοποίηση του στρατεύματος και τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, αλλά και για το κίνητρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πίσω από τη δίωξή τους, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ, η Τουρκάλα πολιτική αναλύτρια Μπαρτσίν Γινάντς.

Όπως λέει η ίδια, οι απόστρατοι ναύαρχοι που υπέγραψαν το μανιφέστο είναι θύματα συνομωσίας και η σύλληψή τους είναι μήνυμα τρομοκράτησης του τουρκικού λαού. Η Μπαρτσίν Γινάντς σημειώνει πως ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τις κρίσεις για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να συσπειρώσει τους οπαδούς του, βλέποντας τη δημοτικότητά του στις δημοσκοπήσεις να καταρρέει.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Οι Ένοπλες Δυνάμεις κόβουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ναυάρχων

«Πιστεύω ότι ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να σπείρει τον φόβο στην κοινωνία και το γεγονός ότι ο Τζεμ Γκιουρντενίζ και κάποιοι άλλοι ναύαρχοι είναι υπό κράτηση γίνεται με σκοπό να δώσει αξία στο επιχείρημά του, ότι αυτοί οι αξιωματικοί σχεδίαζαν να κάνουν κάτι», λέει η πολιτική αναλύτρια.

Οι φωτογραφίες που παρουσίαζαν έναν Τούρκο ναύαρχο να προσεύχεται φορώντας σαρίκι ήταν η εικόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των αντιδράσεων για την προσπάθεια ισλαμοποίησης του στρατεύματος. «Οταν οι πρώτες εικόνες του ναυάρχου εμφανίστηκαν έγινε σκάνδαλο και η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε πάρει θέση στο ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν πρέπει να μπερδεύονται με τη θρησκεία και τις ιδεολογίες. Παρόλα αυτά επειδή αυτό το κόμμα έχει θρησκευτικούς συνδέσμους προσπάθησε να αποκρύψει το θέμα», σημειώνει η Γινάντς.

Υπενθυμίζεται ότι 24 ώρες μετά την παρέμβαση των 104 ναυάρχων για την ισλαμοποίηση του τουρκικού στρατεύματος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει ανοιχτά για πραξικόπημα και απαντάει με χειροπέδες. Αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη που έκανε το κόμμα του Ερντογάν και η οποία κράτησε δυο ώρες, ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε με δηλώσεις του την παρέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας και χαρακτήρισε ανοικτά τη δήλωση των 104 ναυάρχων ως κίνηση που είχε σκοπό το πραξικόπημα. «Δεν αποτελεί ελευθερία έκφρασης, ήταν κίνηση για πραξικόπημα. Καμία τέτοια πρωτοβουλία δεν γίνεται αποδεκτή», είπε ο Ερντογάν και κάλεσε όλους τους πολιτικούς να πάρουν θέση εναντίον αυτής της ενέργειας και «να σταθούν δίπλα στη δημοκρατία», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV. 

Ποιος είναι ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας που συνέλαβε ο Ερντογάν

Το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέλαβε τον «πατέρα» της «Γαλάζιας Πατρίδας», τον Τζεμ Γκιουρντενίζ, το πρωί της Δευτέρας, 5 Απριλίου. Ο εισαγγελέας της Άγκυρας εξέδωσε ένταλμα για 14 από τους ναυάρχους που συμμετείχαν στη δήλωση των «103» κατά των πολιτικών του Ερντογάν αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ. Όπως αναφέρεται, 10 ναύαρχοι έχουν ήδη συλληφθεί από την αστυνομία. Ποιος είναι, όμως, ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, που αποκαλείται «πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας» και τι είναι αυτή η «Γαλάζια Πατρίδα».

O Τζεμ Γκιουρντενίζ (Cem Gürdeniz) έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Μαρτίου 1958 και είναι απόστρατος ναύαρχος και συγγραφέας. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο Sarıyer Pertevniyal το 1969 και πήγε στο Γυμνάσιο - οικοτροφείο Haydarpaşa. Το 1972, έγινε δεκτός στο Ναυτικό Γυμνάσιο. Το 1979, αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία και το τμήμα Διεθνών Σχέσεων και υπηρέτησε ως στο Ναυτικό με το βαθμό του Υποπλοιάρχου. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο «Ανθρώπινο Δυναμικό, Προσωπικό και Εκπαίδευση» στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υπηρέτησε στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων μέχρι το 1987. Τέλειωσε τη σχολή Ναυτικού Πολέμου. Υπηρέτησε στο ΝΑΤΟ. Διετέλεσε επίσης Διοικητή του Στόλου. Συνελήφθη με ψευδείς αποδείξεις για σχεδιασμό πραξικοπήματος, μαζί με άλλους 325 αξιωματικούς, στις 11 Φεβρουαρίου του 2011 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 χρονών. Αθωώθηκε το 2015 με νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλάει αγγλικά και γαλλικά και έχει γράψει το βιβλίο «Southern Gate of Blue Homeland», που θέμα του έχει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Τζεμ Γκιουρντενίζ: «Η δήλωσή μας δεν αποτελεί πραξικόπημα» - Σαφάρι Ερντογάν για «συνεργούς»

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤζεμ Γκιουρντενίζ