Κόσμος|05.04.2021 21:20

Τουρκία - Ερντογάν: «Η πρωτοβουλία των ναυάρχων είχε σκοπό το πραξικόπημα»

Μαρία Ζαχαράκη

«Η ενέργεια που έγινε μες στα μεσάνυχτα, τόσο ως προς το ύφος της όσο και ως προς τη μέθοδό της, όπως και ως προς τις συζητήσεις που ανοίγει, αποτελεί σίγουρα μία κακοπροαίρετη πρωτοβουλία. Δεν είναι δουλειά 104 απόστρατων ναυάρχων να συναντιούνται και να δημοσιεύσουν τέτοιου είδους δηλώσεις που περιέχουν υπόνοιες για πραξικόπημα», δήλωσε στο διάγγελμά του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα και διήρκεσε 2 ώρες για την κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικά ότι η δήλωση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της «ελευθερία της έκφρασης», όπως ισχυρίστηκαν οι ναύαρχοι, ενώ απέκλεισε ενδεχόμενο απόσυρσης από τη συνθήκη του Μοντρέ, την οποία επικαλείται η δήλωση διαμαρτυρίας των Τούρκων αξιωματικών.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ο Ερντογάν ψάχνει ευκαιρία για εκκαθαρίσεις μιλώντας για πραξικόπημα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους ναυάρχους για λιποψυχία, λέγοντας ότι δεν τους έχει δει να στηρίζουν ούτε τον αγώνα που δίνει η χώρα από στην Aνατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ούτε να στέκονται δίπλα στον λαό ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Η αιτία της συζήτησης δεν είναι σίγουρα η ελευθερία της έκφρασης. Είναι απαράδεκτο 104 απόστρατοι να κάνουν μια τέτοια ενέργεια μες στα μεσάνυχτα».

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως κάθε επίθεση κατά της δημοκρατίας της Τουρκίας έχει γίνει μετά από τέτοιες ‘δηλώσεις’ και πως μια τέτοια πρωτοβουλία -ακόμη κι από απόστρατους ναυάρχους- αποτελεί συκοφαντία κατά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά από την πρόσφατη ιστορία μας τί γίνεται όταν δεν υπάρχει αντίδραση ενάντια στην απειλή που δέχεται η λαϊκή βούληση. Γι’ αυτό το λόγο αντιδράσαμε σθεναρά ενάντια στη δήλωση. Ο λαός μας βλέπει ποιος υπερασπίζεται τη δημοκρατία και ποιος είναι κάτω από την καρέκλα των πραξικοπηματιών. Ας ελπίσουμε ότι στις εκλογές του 2023 να θέσουμε υπό την κρίση του έθνους μας όλα αυτά τα γεγονότα και να δρέψουμε μαζί τα αποτελέσματα του αγώνα μας για ανεξαρτησία και μέλλον», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη αυτή η κίνηση των απόστρατων ναυάρχων.

«Μαζί με το λαό μας θα τους δείξουμε τα όριά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Όχι απόσυρση από τη συνθήκη του Μοντρέ, αλλά…

Ο Τούρκος πρόεδρος στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του Μοντρέ, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα της πολιτικής αναστάτωσης.

«Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία διαδικασίας ούτε καμία πρόθεση για απόσυρση από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Ωστόσο, εάν προκύψει κάποια τέτοια ανάγκη στο μέλλον, δεν θα διστάσουμε για το καλό της χώρας μας, να επανεξετάσουμε οποιαδήποτε συνθήκη».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ευκαιρία, υπεραμύνθηκε και πάλι την κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας ότι είναι λάθος η όποια διασύνδεση της διώρυγας αυτής με τη συνθήκη του Μοντρέ και ότι σε κάθε περίπτωση το νέο κανάλι θα ενισχύσει την κυριαρχία της Τουρκίας.

Όσον αφορά τη φωτογραφία του εν ενεργεία ναυάρχου με στολή και σαρίκι σε τεκέ, που επίσης προκάλεσε την αντίδραση των ναυάρχων, ο Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε ότι είναι σαφές ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και πως την ημέρα που δημοσιεύτηκε η φωτογραφία, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν ενδελεχή έρευνα.

Την αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» ο Ερντογάν πίσω από την ανταρσία

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε την αντιπολίτευση που αντιτάχθηκε στην στρατιωτική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας και την κάλεσε να υψώσει ακόμη περισσότερο τη φωνή της υπέρ της δημοκρατίας, ωστόσο δεν δίστασε να κατηγορήσει το κεμαλικό κόμμα για εμπλοκή στην κίνηση, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσα στους 104 ναυάρχους υπάρχουν και μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Διαβάστε επίσης: Mπαρτσίν Γινάντς στο ΟΡΕΝ: O Ερντογάν θέλει να σπείρει τον φόβο στην Τουρκία

ΤουρκίαΚύπροςΑνατολική ΜεσόγειοςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν