Κόσμος|07.04.2021 22:52

«Είναι χαζός ο Μισέλ;» - Αντιδράσεις για την επιλογή Ερντογάν να αφήσει όρθια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Newsroom

Την αμηχανία με την οποία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντιμετώπισε την αγενή συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά την συνάντησή τους στην Αγκυρα έκατσε στην πολυθρόνα, αφήνοντας την πρόεδρο όρθια σχολιάζει από το πρωί της Τετάρτης ο διεθνής Τύπος αλλά και το Politico. Τα μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν και την στάση του Σαρλ Μισέλ.

Το Politico, γράφει ειδικότερα για το συμβάν: 

«Ähm…». Αυτή ήταν η δυσαρεστημένη έκφραση της Ουρσούλας Φον ντεν Λάιεν -ένα umm στα αγγλικά που μεταφράστηκε ως «συγγνώμη» διασταυρωμένη με «τι στο καλό κάνεις;»- που τα είπε όλα, καθώς η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Επιτροπής έλαβε αντιμετώπιση δεύτερης κατηγορίας στην επίσημη επίσκεψή της στην Άγκυρα. Καθώς οι άνδρες ομόλογοί της, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, πήγαν να πάρουν τις θέσεις τους δίπλα-δίπλα στο προεδρικό παλάτι την Τρίτη, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποβιβάστηκε σε αντικοινωνικές αποστάσεις – και αφέθηκε να καθίσει σε ένα όχι και τόσο κοντινό καναπέ.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ο Ερντογάν κάθεται σε πολυθρόνα και αφήνει όρθια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ήταν ο Μισέλ ανίδεος, χαζός, λίγο αργός ή όλα τα παραπάνω για να μην πει τίποτα -καμία παρέμβαση για να ζητήσει διόρθωση πρωτοκόλλου και σίγουρα όχι τη δική του θέση δίπλα στον οικοδεσπότη; Όχι. Η ομάδα του Μισέλ επέμεινε, ακόμη και μετά την επιστροφή του στις Βρυξέλλες, ότι όλα ήταν εντάξει -ήταν ο Ερντογάν και ο Μισέλ που πραγματικά συναντιόντουσαν, με τα υπόλοιπα στελέχη να παρευρίσκονται.

Μισέλ και Ερντογάν… στρογγυλοκάθισαν στις πολυθρόνες με την πρόεδρο της Κομισιόν να κοιτά σαστισμένη

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Επειτα από την συνάντηση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μάσησε τα λόγια της κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι βαθιά ανήσυχη για το γεγονός ότι η Τουρκία αποσύρθηκε από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», είπε.

«Πρόκειται για την προστασία των γυναικών, την προστασία των παιδιών, κατά της βίας και είναι σαφώς κακό σημάδι αυτήν την στιγμή», είπε. «Τα θέματα που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι διαπραγματεύσιμα».

T

Οργή εκτός από Ερντογάν και για Μισέλ

«Πρώτα αποσύρονται από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και τώρα αφήνουν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χωρίς κάθισμα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Είναι ντροπή #WomensRights», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ισπανίδα Ιράτχε Γκαρσία Πέρες.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκφραση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «Εμμ..!» είναι το νέο μότο για την θέση ότι «η σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν πρέπει να διαμορφωθεί έτσι», σχολίασε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι.

Οπως αναρωτιέται και η ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σοφί ιν τ’ Βελντ, γιατί ο πρόεδρος του Συμβουλίου παρέμεινε «σιωπηλός» την ώρα που η συνάδελφός του βρισκόταν όρθια και σε προφανή αμηχανία;

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣαρλ ΜισέλΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενΤουρκία