Κόσμος|08.04.2021 16:45

Amanda Gorman: Από τα ποιήματα στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, εξώφυλλο στην αμερικανική Vogue

Newsroom

Εξώφυλλο στο περιοδικό μόδας «Vogue», στο τεύχος του Μαΐου είναι η Amanda Gorman (Αμάντα Γκόρμαν). Όλοι είχαν κάτι θετικό να πουν για την παρουσία της 23χρονης ποιήτριας Αμάντα Γκόρμαν, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο. Η ποιήτρια και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και κατά των φυλετικών διακρίσεων, μαγνήτισε την προσοχή των ΜΜΕ και των ανθρώπων της μόδας μετά την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ· παραχώρησε συνέντευξη στην πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, εμφανίστηκε στο ημίχρονο του Super Bowl και στη συνέχεια υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο μοντέλων IMG.

Τα δύο βιβλία της: «The Hill We Climb: Poems» και «Change Sings: A Children's Anthem», έχουν βρεθεί στην κορυφή των πωλήσεων σε ολόκληρη την Αμερική. Σε συνέντευξή της, μιλώντας για το πόσο μακριά έχει φτάσει σε τόσο μικρή ηλικία, η Γκόρμαν λέει: «Χρειάστηκε πολλή δουλειά, όχι μόνο από εμένα, αλλά και από την οικογένειά μου και την κοινότητά μου, για να φτάσω εδώ». Η νεαρή ποιήτρια τονίζει ακόμη: «Έμαθα να μην φοβάμαι. Επίσης δεν είναι πρόβλημα το να στοχεύω την κορυφή» λέει. «Αυτό δεν με καθιστά μια μαύρη τρύπα που αναζητά την προσοχή, αλλά έναν σουπερνόβα», υπογραμμίζει με ποιητική χροιά στα λόγια της.

T

Ένα από τα ποιήματα που απάγγειλε η Αμάντα Γκόρμαν στην ορκωμοσία του προέδρου τρων ΗΠΑ έλεγε περίπου τα εξής: «Όταν έρθει η μέρα αναρωτιόμαστε, πού μπορούμε να βρούμε φως σε αυτήν την ατελείωτη σκιά; Η απώλεια που κουβαλάμε, μια θάλασσα που πρέπει να περάσουμε...».

Ποια είναι η Αμάντα Γκόρμαν

Η Amanda SC Gorman γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1998 και είναι Αμερικανίδα ποιήτρια και ακτιβίστρια . Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται σε θέματα καταπίεσης , φεμινισμού , φυλετικά και περιθωριοποίησης, καθώς και της αφρικανικής διασποράς. Η Γκόρμαν ήταν η πρώτη που τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο ποίησης νεολαίας. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Γκόρμαν συμπεριελήφθη στη λίστα των 100 ανθρώπων - φαινομένων του περιοδικού Time. 

Η Γκόρμαν έχει γεννηθεί στο Λος Άντζελες και μεγάλωσε από τη δασκάλα μητέρα της, με τα δύο αδέλφια της. Η δίδυμη αδερφή της, η Gabrielle, είναι επίσης ακτιβίστρια, αλλά και σκηνοθέτης. Η νεαρή ποιήτρια έχει δηλώσει ότι μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με περιορισμένη πρόσβαση στην τηλεόραση! Η Αμάντα Γκόρμαν έχει διαταραχή της ακουστικής επεξεργασίας και είναι υπερευαίσθητη στον ήχο. Είχε επίσης δυσκολία στην ομιλία κατά την παιδική της ηλικία, το οποίο διόρθωσε με λογοθεραπεία. Σπούδασε στο Χάρβαρντ και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2036.

Διαβάστε επίσης: Ορκωμοσία Τζο Μπάιντεν: Αλλάζουν σελίδα οι ΗΠΑ - Απών ο Ντόναλντ Τραμπ

ποιήτριαΤζο ΜπάιντενΜισέλ ΟμπάμαακτιβίστριαΗνωμένες ΠολιτείεςVogue