Κόσμος|08.04.2021 19:32

Κορονοϊός - Γαλλία: Κανένας υπουργός στα «παράνομα δείπνα», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Newsroom

«Καμία πληροφορία σχετικά με τη συμμετοχή των μελών της κυβέρνησης» σε παράνομα δείπνα για τα οποία έχει ξεκινήσει έρευνα στη Γαλλία δεν διαθέτει ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ όπως διαβεβαίωσε την Πέμπτη. Ο σεφ Κριστόφ Λερουά, σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι οργάνωσε αυτά τα πολυτελή δείπνα, επιβεβαίωσε, μέσω του δικηγόρου του Τιερί Φραντέ, ότι αυτά τα δείπνα ήταν νόμιμα και κανένας υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι «όλοι εκείνοι που έχουν ευθύνες πρέπει να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση» στον σεβασμό των μέτρων κατά του κορονοϊού, ενώ προειδοποίησε ότι δεν θα επιδειχθεί «καμία ανοχή» προς τους παραβάτες, επισήμανε ο Ατάλ. 

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Γαλλία: Έρευνα των αρχών για παράνομα «μυστικά δείπνα» υπουργών

Yπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελικές Αρχές του Παρισιού ξεκίνησαν πρόσφατα έρευνα για το κατά πόσο συμμετείχαν Γάλλοι υπουργοί σε παράνομα, πολυτελή δείπνα, παραβιάζοντας τα ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έπειτα από το  ρεπορτάζ που προβλήθηκε από ιδιωτικό κανάλι, το οποίο βασίστηκε σε μια ανώνυμη καταγγελία.

Ο εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ρεμί Ετζ ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική, με το ερώτημα της έκθεσης σε κίνδυνο και της αδήλωτης εργασίας. Ο στόχος είναι να επαληθευτεί «εάν οργανώθηκαν βραδινά δείπνα κατά παράβαση των υγειονομικών κανονισμών και να καθοριστεί ποιοι ήταν οι οργανωτές και οι συμμετέχοντες», ανέφερε η εισαγγελία του Παρισιού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής από το ιδιωτικό κανάλι Μ6, μια ανώνυμη πηγή υποστήριζε ότι υπουργοί (τους οποίους δεν κατονόμασε) συμμετείχαν σε αυτά τα παράνομα δείπνα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ανέφερε μέσω του Twitter ότι ζήτησε από την αστυνομία να ερευνήσει την ακρίβεια αυτών των δηλώσεων και, εφόσον επαληθευτούν, να ασκηθούν διώξεις «στους οργανωτές και τους συμμετέχοντες».

Το κανάλι τράβηξε πλάνα, με κρυμμένη κάμερα, σε έναν χώρο που όπως υποστηρίζει ήταν «ένα παράνομο εστιατόριο σε μια αριστοκρατική συνοικία». Οι συνδαιτυμόνες και οι σερβιτόροι δεν φορούσαν μάσκες, ούτε τηρούσαν τις αποστάσεις. Εξασφάλισε επίσης εικόνες από μια άλλη βραδιά, όπου δεκάδες άτομα συνωστίζονταν, επίσης χωρίς μάσκες, και κάποιοι αντάλλαζαν φιλιά.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Nα επιβληθεί προσωρινός φόρος στους πλούσιους εν μέσω κορονοϊού

ΓαλλίαΚορονοϊόςΕμανουέλ ΜακρόνΠαρίσι