Κόσμος|08.04.2021 21:45

Sofagate: Παιχνίδια εξουσίας στις Βρυξέλλες - Οργή για τη στάση του Σαρλ Μισέλ

Newsroom

Δεν λέει να κοπάσει ο θόρυβος από το λεγόμενο sofagate στις Βρυξέλλες. Η Άγκυρα ρίχνει την ευθύνη στην Ευρώπη, ο Σαρλ Μισέλ εμφανίστηκε κάπως απολογητικός χωρίς πάντως να ζητεί συγγνώμη, ενώ για το θέμα παρενέβη και ο προκάτοχος της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν Ζαν Κλωντ Γιουνκερ. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν η τελευταία έμεινε όρθια με τους δύο να κάθονται στις προεδρικές πολυθρόνες. 

Οι Τούρκοι δηλώνουν πως όλα όσα προκάλεσαν την αμηχανία της Προέδρου της Κομισιόν, είχαν Ευρωπαϊκό άρωμα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Άγκυρα ακολούθησε τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά το πρωτόκολλο και τη διάταξη των καθισμάτων του Σαρλ Μισέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε επίσης: Σαρλ Μισέλ: «Δικαιολογεί» Ερντογάν για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Συγκεκριμένα είπε: «Αναφορικά με το θέμα του πρωτοκόλλου, αρχικώς δεν θέλαμε να κάνουμε κάποια δήλωση, αλλά υπήρξαν κάποιες τελείως άδικες κατηγορίες κατά της Τουρκίας είτε αναφορικά με θέματα θέσης της γυναίκας ότι δεν δώσαμε την δέουσα σπουδαιότητα είτε επεκτάθηκαν και σε άλλα πεδία.  Η Τουρκία είναι ένα κομβικό κράτος και η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που υποδέχεται φιλοξενούμενους. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες επισκέψεις στην Τουρκία. Στην Τουρκία γίνονται τέτοιες επισκέψεις σε κάθε επίπεδο. Και ειδικά για τις συναντήσεις που γίνονται στην Τουρκία, το πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι οι κανόνες του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας, πάντα! Η γνωστή παραδοσιακή σε όλον τον κόσμο τουρκική φιλοξενία. Και σε αυτήν την επίσκεψη εφαρμόστηκε το ίδιο. Σε κάθε συνάντηση, σε κάθε επίσκεψη, είτε πραγματοποιούμε εμείς επίσκεψη, είτε έρχονται επισκέπτες στην Τουρκία, αυτοί που ασχολούνται με το πρωτόκολλο συνομιλούν πριν από την επίσκεψη και συζητούν το θέμα της οργάνωσης. Σε αυτή τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, ικανοποιήσαμε τις επιταγές του πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, η διάταξη των καθισμάτων ορίστηκε με βάση τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τελεία!»

Στις Βρυξέλλες πάντως η χωροθεσία στο Τουρκικό παλάτι προκάλεσε μεγάλη ζήτηση και επικρίσεις για τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δημόσιας προσπάθησε να «μαζέψει τα πράγματα» όταν κορυφώθηκαν οι φήμες για ανταγωνισμό του με την πρόεδρο της Κομισιόν. 
«Παρά παράτησα τη σαφή επιθυμία να κάνουν το σωστό, η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες δημιούργησε μία δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη, ακόμα και μειωμένη μεταχείριση της Προέδρου της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής» ανέφερε.

Στην κουβέντα παρενέβη και ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο μόνος εκλεγμένος πρόεδρος της Κομισιόν, σημείωσε πως ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι το νούμερο ένα της Ένωσης. «Είχα μία καρέκλα δίπλα στην καρέκλα του προέδρου του Συμβουλίου. Αλλά μερικές φορές έτυχε να καθίσω στον καναπέ. Θα έπρεπε να τη βάλουν να καθίσει στο ίδιο επίπεδο αλλά από την άποψη του πρωτοκόλλου ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι το νούμερο ένα» δήλωσε στο Politico. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του Open στις Βρυξέλλες, Mαρίας Ψαρά, διπλωμάτες λένε πως είναι γνωστή και παλιά η κόντρα μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οπότε λένε ότι αυτός θα ήταν ένας ικανός λόγος για τον οποίο ο Σαρλ Μισέλ δεν αντέδρασε στο ατόπημα της Τουρκίας. Ο Μισέλ παρόλο που προσπάθησε να δικαιολογηθεί, τον “άδειασαν” οι δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, οι οποίες έδειξαν πώς τελικά διαμορφώθηκε το πρωτόκολλο της συνάντησης. Οι διπλωμάτες καταλήγουν λέγοντας με νόημα ότι ο Ερντογάν κατάφερε - ηθελημένα ή μη- να διχάσει ξανά την Ευρώπη», αναφέρει η Μαρία Ψαρά.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Ο Ερντογάν κάθεται σε πολυθρόνα και αφήνει όρθια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΤουρκίαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΣαρλ ΜισέλΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟύρσουλα φον ντερ Λάιεν