Κόσμος|12.01.2019 14:15

Μοναδικές εικόνες από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Newsroom

Εντυπωσιακές φωτογραφίες 360 μοιρών από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, έστειλε στη Γη το κινεζικό Chang'e-4.

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας (CNSA) έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν από μία κάμερα τοποθετημένη στην κορυφή του Chang'e-4.

Στις εικόνες αυτές φαίνεται ένα τμήμα του κινεζικού ρόβερ και η περιοχή της Σελήνης γύρω από αυτό, φωτισμένη με τεχνητό φως.

Οι εικόνες στάλθηκαν στη Γη μέσω του δορυφόρου Queqiao, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το δεύτερο σημείο του συστήματος Γης-Σελήνης, περίπου 455.000 χλμ από την Γη.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για την επιφάνεια θα διευκολύνουν το επόμενο βήμα για την εξερεύνηση της Σελήνης.

T

Το κινεζικό διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε στον κρατήρα Von Karman, στη λεκάνη του νότιου πόλου Aitken στις 3 Ιανουαρίου και το ρομποτικό όχημα Yutu 2 ξεκίνησε τη συλλογή δεδομένων από την σεληνιακή επιφάνεια το ίδιο βράδυ.

Ο κρατήρας αυτός έχει διάμετρο 180 χλμ. περίπου, και βρίσκεται εντός ενός ακόμη μεγαλύτερου κρατήρα, γνωστού και ως λεκανοπεδίου του νότιου πόλου Aitken, με διάμετρο 2.500 χλμ. και βάθος 13 χλμ.

Θεωρείται ο παλαιότερος και βαθύτερος κρατήρας στην επιφάνεια του Φεγγαριού και εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από 3,1 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο διευθυντής του Εθνικού Αστρονομικού Παρατηρητηρίου και επικεφαλής του συστήματος εδάφους του Chang 'e-4, ανέφερε ότι το έδαφος την σκοτεινή πλευρά της σελήνης είναι τόσο περίπλοκο ώστε η εξερεύνηση είναι δύσκολη και επικίνδυνη

Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση στην ιστορία στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, ανοίγοντας ένα «νέο κεφάλαιο για την εξερεύνηση της Σελήνης από την ανθρωπότητα».

Κίνα ΣελήνηΣελήνη