Κόσμος|12.04.2021 10:45

ΗΠΑ-Μινεσότα: Αστυνομικοί σκότωσαν 20χρονο για αποσμητικό στο αυτοκίνητο

Newsroom

Η Μινεσότα ξαναβγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για περιστατικό αστυνομικής βίας: 10 μίλια από το σημείο όπου ο George Floyd (Τζορτζ Φλόιντ), έχασε τη ζωή του από αστυνομικό, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, χθες ένας 20χρονος μαύρος άνδρας πυροβολήθηκε από άνδρες της αστυνομίας, πυροδοτώντας εκρηκτικές αντιδράσεις. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της πόλης του Μπρούκλιν, λίγο μετά την είδηση του θανάτου του 20χρονου Daunte Wright (Ντάουντε Ράιτ), που πυροβολήθηκε από την αστυνομία. 

Διαβάστε επίσης: George Floyd: Νέο βίντεο για τη δολοφονία του από την κάμερα στη στολή αστυνομικού

Η μητέρα του θύματος, είπε στα Μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος της της τηλεφώνησε καθώς τον έλεγχε η αστυνομία, και της είπε ότι τους προκάλεσε ένα αποσμητικό χώρου που κρεμόταν από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου. Να σημειώσουμε ότι σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είναι παράνομο για τους οδηγούς να κρεμούν αντικείμενα από τον καθρέφτη, τα οποία μπορεί να εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού. Η εκδοχή της τοπικής αστυνομίας υποστηρίζει ότι, ένστολοι σταμάτησαν για έλεγχο ένα άτομο την Κυριακή το απόγευμα, όταν διαπίστωσαν πως υπήρχε ένταλμα για τον οδηγό· όταν προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο άνδρας μπήκε ξανά στο αυτοκίνητο και προσπάθησε να ξεφύγει. Μια σφαίρα χτύπησε τον οδηγό, αλλά το όχημα συνέχισε να κινείται για αρκετά μέτρα μέχρι που χτύπησε σε άλλο όχημα και σταμάτησε. Ο άνδρας ανασύρθηκε νεκρός. Η αστυνομία δήλωσε ότι οι κάμερες των αξιωματικών έχουν καταγράψει το συμβάν. Επίσης η γυναίκα συνεπιβάτης υπέστη ελαφρούς τραυματισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία.

T

Οι διαμαρτυρίες για τον χειρισμό ενός απλού περιστατικού από την αστυνομία ήταν αρχικά ειρηνικές, γρήγορα όμως μετατράπηκαν σε βίαιες. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς, έσπασαν τζάμια περιπολικών, ενώ ανέβηκαν στα καπό των αυτοκινήτων της αστυνομίας προκαλώντας ζημιές. Αργότερα μέσα στην ημέρα, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο σημείο του συμβάντος και ήρθαν ξανά αντιμέτωποι με την αστυνομία. Οι λαστιχένιες σφαίρες που έριξαν οι αστυνομικοί, τραυμάτισαν τουλάχιστον δύο ανθρώπους. Καθώς η κατάσταση κλιμακώθηκε, η αστυνομία κήρυξε τη συγκέντρωση παράνομη, προτρέποντας τους διαδηλωτές να επιστρέψουν σπίτια τους. Από τη μεριά τους διαδηλωτές έχουν προκαλέσει εκτεταμένες λεηλασίες και καταστροφές  σε καταστήματα της πόλης.

Ο δήμαρχος του Μπρούκλιν, Μάικ Έλιοτ προσπάθησε από το Twitter να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς αποτέλεσμα.

T

ΜινεσότανεκρόςΤζορτζ ΦλόιντΗΠΑαστυνομική βία