Κόσμος|12.04.2021 15:15

Τσαβούσογλου προς Σούκρι: Ελπίζω η χείρα φιλίας μας να έχει γίνει αντιληπτή

Μαρία Ζαχαράκη

Τον διάλογο μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και του Αιγύπτιου ομολόγου του, Σάμεχ Σούκρι, στο τηλεφώνημα που διεμήφθη το περασμένο Σάββατο, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Χουριέτ», κάνοντας λόγο για «άριστο παράδειγμα διπλωματίας». 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να πρόσφερε τη βοήθειά του στο θέμα της διώρυγας του Σουέζ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το χέρι φιλίας της Τουρκίας να επεκταθεί από την ανατολική έως τη δυτική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης: Η Λιβύη στην Τουρκία – Σύσσωμη η κυβέρνηση της Τρίπολης στην Αγκυρα για την Ανατολική Μεσόγειο

«Ελπίζω η χείρα φιλίας που έχει τείνει η Τουρκία από την ανατολική μέχρι τη δυτική Μεσόγειο να έχει γίνει αντιληπτή», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον Σάμεχ Σούκρι.

Ο διάλογος, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ήταν ως εξής:

  • Σούκρι: Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για το αίτημά σας για βοήθεια. Ευτυχώς, το πρόβλημα έχει επιλυθεί. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να σας ευχηθώ για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού...
  • Τσαβούσογλου: Ευχαριστώ, κύριε Σούκρι, σας υποβάλλω κι εγώ τις δικές μου ευχές για το Ραμαζάνι.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», το τηλεφώνημα έγινε αυτή τη φορά με πρωτοβουλία του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ προς τον κ. Τσαβούσογλου, απαντώντας στη βοήθεια που είχε απευθύνει σε προηγούμενο τηλεφώνημα ο Τσαβούσογλου στη διάρκεια της κρίσης στο Σουέζ.

Σε εκείνο το τηλεφώνημα, ο διάλογος ήταν ως εξής:

  • Τσαβούσογλου: Κύριε υπουργέ, περαστικά... ελπίζω η διώρυγα να ανοίξει το συντομότερο δυνατό. Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να στείλουμε βοήθεια, τα πλήρως εξοπλισμένα σωστικά μας σκάφη.
  • Σούκρι: κ. Τσαβούσογλου, σας ευχαριστώ πολύ για την ευγενική σας προσφορά. Αξιολογούμε ακόμη την κατάσταση και θα σας ενημερώσω αν χρειαστεί.

Τα 2 τηλεφωνήματα μεταξύ Τουρκίας-Αιγύπτου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών χαρακτηρίζονται από τη «Χουριέτ», ως «χρυσό παράδειγμα διπλωματίας».

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το Κάιρο «παγωμένο» απέναντι στην Αγκυρα

Σάμεχ ΣούκριΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειος