Κόσμος|12.04.2021 23:18

Ερντογάν: Το μνημόνιο ανάμεσα σε Τουρκία - Λιβύη εξασφάλισε το μέλλον

Μαρία Ζαχαράκη

«Το μνημόνιο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες με τη Λιβύη εξασφάλισε τα συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη Τύπου με το Λίβυο πρωθυπουργό, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, επαναβεβαιώνοντας ότι παραμένει πιστός στην υπογραφή του.

Μετά την υπογραφή 5 συμφωνιών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, οι δύο ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις, επαναβεβαιώνοντας την αγαστή συνεργασία τους σε κάθε τομέα. «Η διατήρηση της κυριαρχίας της Λιβύης, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ενότητας και η ευημερία του λαού της Λιβύης είναι οι πρωταρχικοί μας στόχοι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αγκαλιάζει με αγάπη την ανατολική, δυτική, βόρεια και νότια ολόκληρη τη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Στοπ για 1,5 μήνα στις πτήσεις προς Τουρκία - Σε κρίσιμο σημείο το Ουκρανικό

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε κάθε είδους υποστήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (της Λιβύης), όπως και πριν. Σπεύσαμε να βοηθήσουμε τους Λίβυους αδελφούς μας τη στιγμή που οι επιθέσεις στην Τρίπολη έφτασαν σε κρίσιμα επίπεδα, κατόπιν πρόσκλησης της αναγνωρισμένης από τα ΗΕ κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης. Στην διεθνή έκκληση που απηύθυνε η Λιβύη μόνο η Τουρκία ανταποκρίθηκε.

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους πραξικοπηματίες αποκαλύφθηκαν ένα προς ένα. Οι ομαδικοί τάφοι είναι οι μάρτυρες της κατοχής (στη Λιβύη). (Στη Λιβύη) Όσοι, αντί για το δίκαιο, τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα, υποστήριξαν το πραξικόπημα και τους πραξικοπηματίες, έγιναν συνένοχοι στις σφαγές.

Η υποστήριξη που δώσαμε στη Λιβύη στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράψαμε με τη Λιβύη σχετικά με την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία απέτρεψε την πτώση της Τρίπολης και μιας νέας σφαγής και εξασφάλισε την εκεχειρία.

Επίσης, με την υποστήριξη της Τουρκίας στη διάσκεψη του Βερολίνου άνοιξε ο δρόμος για την αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών, ιδρύθηκε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης.

Είναι σημαντικό να ενώσουμε τους θεσμούς και τις ένοπλες δυνάμεις μας. Πρέπει να αναπτυχθούν οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε οι Λίβυοι αδελφοί μας να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες.

Καλώ τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει με ειλικρίνεια την εκλογική διαδικασία, η οποία έχει οριστεί να διεξαχθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Ελπίζω να τελειώσει πια αυτή η περίοδος εκμετάλλευσης των συμφερόντων των Λιβύων, κάνοντας πλάτες στους παράνομους παίκτες στη Λιβύη», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Βλέπαμε πάντα τη Μεσόγειο ως μία λεκάνη ειρήνης και ευημερίας

«Με το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράψαμε με τη γείτονά μας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη, για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες εξασφαλίστηκαν τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον των δύο χωρών», τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «O Ντμπεϊμπά έχει επανειλημμένα πει ότι αυτό το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης. Τα υπόλοιπα –κατά τη δική μας την άποψη- είναι λόγια περιττά. Σήμερα επαναβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας στο θέμα αυτό».

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. «Συμφωνήσαμε στα βήματα που θα επιταχύνουν την επιστροφή του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη. Θα συνεχίσουμε μαζί τις προσπάθειές μας για μια Λιβύη, όπου θα επικρατεί η ειρήνη, η γαλήνη και η ευημερία.

Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη και την επιθυμία να προωθήσουμε τη συνεργασία μας». Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας στην αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και του στρατού και της ασφάλειας στη χώρα θα συνεχιστεί.

150 χιλιάδες εμβόλια στη Λιβύη

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι θα στείλει αρχής γενομένης από αύριο 150 χιλιάδες δόσεις εμβολίου Covid-19 στη Λιβύη.

Πρωθυπουργός Λιβύης: Σημαντική συνάντηση - Προς συμφέρον και των δύο χωρών το μνημόνιο

Ο Λίβυος πρωθυπουργός από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο «σημαντική». «Η συνάντησή μας σήμερα, ανάμεσα σε δύο αδέλφια, ήταν εξαιρετικά σημαντική. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικά στρατηγική σχέση με όλες τις γειτονικές και φιλικές χώρες. Ειδικά, επιθυμούμε να το πραγματώσουμε αυτό με την Τουρκία. Στην προηγούμενη συνάντηση, υπογραμμίσαμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης. Ο σεβασμός προς τη Λιβύη βασίζεται στη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με άλλες χώρες. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατικές ενέργειες και θα αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για την παράνομη μετανάστευση».

Αναφορικά με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ο πρωθυπουργός της Λιβύης δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και επιβεβαιώνει την εγκυρότητα του πλαισίου στο οποίο βασίστηκε αυτή η συμφωνία. «Όσον αφορά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, επιβεβαιώνουμε την εγκυρότητα των πλαισίων, στα οποία βασίστηκαν αυτές οι συμφωνίες, καθώς είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών ταυτόχρονα», ενώ ανέφερε ότι θέλουν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους με την Τουρκία και στον τομέα της ενέργειας.

«Περιμένουμε τους Τούρκους για την ανοικοδόμησή μας»

Όσον αφορά την ανοικοδόμηση της Λιβύης, ο Λίβυος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία θα παίξει μεγάλο ρόλο.

«Είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε τη συνεδρίαση του μεικτού οικονομικού συμβουλίου μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό. Υπάρχουν πολλά έργα που πρέπει να γίνουν για την ανοικοδόμηση. Αναμένουμε τις τουρκικές εταιρείες να έρθουν για αυτά τα έργα. Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στον τομέα της οικονομίας και της ενέργειας. Συζητήσαμε επίσης ζητήματα συνεργασίας στον τομέα της υγείας. Έχουμε αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με όλες τις χώρες και ειδικά με την Τουρκία».

Διαβάστε επίσης: Sofagate: Γυναικείες οργανώσεις ζητούν να παραιτηθεί ο Σαρλ Μισέλ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛιβύηΤουρκία