Κόσμος|13.04.2021 08:54

ΗΠΑ: Η αστυνομικός που μπέρδεψε το taser με το πιστόλι της κι «έκαψε» την Μινεσότα

Newsroom

Η αστυνομία της Μινεσότα χρησιμοποίησε βολίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα για να διασκορπίσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα στο Μπρούκλιν, ενώ ίσχυε απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που κήρυξε η Πολιτεία στην προσπάθειά της να σταματήσει τις ταραχές για το θάνατο του 20χρονου Daunte Wright, από σφαίρες αστυνομικού.

Μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης, η ​​αστυνομία εξέδωσε τελική προειδοποίηση για «παράνομη συγκέντρωση» και ανέπτυξε άνδρες των δυνάμεων καταστολών στην πόλη. Πολλοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν κρατώντας  ασπίδες και ομπρέλες, ενώ φορούσαν κράνη· απάντησαν στον αστυνομικό κλοιό, ρίχνοντας πυροτεχνήματα και σκεπάζοντας τα βλήματα των δακρυγόνων με κώνους κυκλοφορίας. Ένα «τείχος» από φορητά φράγματα από τσιμεντένιες βάσεις και μεταλλική αλυσίδα δημιουργήθηκε γύρω από το αστυνομικό τμήμα και φαίνεται πως ήταν αποτελεσματικό στο να κρατήσει τους διαδηλωτές μακριά.

Διαβάστε ακόμη: ΗΠΑ-Μινεσότα: Αστυνομικοί σκότωσαν 20χρονο για αποσμητικό στο αυτοκίνητο

Η αστυνομία άρχισε τις συλλήψεις λίγο μετά τις 21:00 τοπική ώρα, αρχίζοντας από έναν λευκό διαδηλωτή που φώναζε πίσω από το αστυνομικό «τείχος» «Black Lives Matter». Στη συνέχεια, τουλάχιστον 10 άτομα συνελήφθησαν όταν έφτασαν πολύ κοντά στον αστυνομικό κλοιό. Ενώ οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν και αντιμετώπιζαν την αστυνομία, μια άλλη ομάδα λεηλάτησε κοντινά καταστήματα.  

Και όλα αυτά έγιναν γιατί μια γυναίκα αστυνομικός «έβγαλε κατά λάθος» το πιστόλι της και σκότωσε τον 20χρονο Ράιτ όταν προσπάθησε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του από έλεγχο της αστυνομίας. Το βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει την αστυνομικό να προειδοποιεί το θύμα «έβγαλε το πιστόλι της αντί taser» διατείνονται οι αξιωματικοί του αστυνομικού τμήματος του Μπρούκλιν της Μινεσότα.

T

Το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Μινεσότα έδωσε τα στοιχεία της αστυνομικού στη δημοσιότητα: Πρόκειται για την Kim Potter, 26χρονη έμπειρη βαθμοφόρο του PD Brooklyn Center.

T

Τι είχε γίνει στη Μινεσότα

10 μίλια από το σημείο όπου ο George Floyd (Τζορτζ Φλόιντ), έχασε τη ζωή του από αστυνομικό, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ένας 20χρονος μαύρος άνδρας, το απόγευμα Της Κυριακής πυροβολήθηκε από αστυνομικό, πυροδοτώντας εκρηκτικές αντιδράσεις. Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της πόλης του Μπρούκλιν, λίγο μετά την είδηση του θανάτου του 20χρονου Daunte Wright (Ντάουντε Ράιτ. 

Η μητέρα του θύματος, είπε στα Μέσα ενημέρωσης ότι ο γιος της της τηλεφώνησε καθώς τον έλεγχε η αστυνομία, και της είπε ότι τους προκάλεσε ένα αποσμητικό χώρου που κρεμόταν από τον καθρέφτη του αυτοκινήτου. Να σημειώσουμε ότι σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είναι παράνομο για τους οδηγούς να κρεμούν αντικείμενα από τον καθρέφτη, τα οποία μπορεί να εμποδίζουν την ορατότητα του οδηγού. 

Η πρώτη εκδοχή της τοπικής αστυνομίας υποστήριζε ότι, ένστολοι σταμάτησαν για έλεγχο ένα άτομο την Κυριακή το απόγευμα, όταν διαπίστωσαν πως υπήρχε ένταλμα για τον οδηγό· όταν προσπάθησαν να τον συλλάβουν, ο άνδρας μπήκε ξανά στο αυτοκίνητο και προσπάθησε να ξεφύγει. Μια σφαίρα χτύπησε τον οδηγό, αλλά το όχημα συνέχισε να κινείται για αρκετά μέτρα μέχρι που χτύπησε σε άλλο όχημα και σταμάτησε. Ο άνδρας ανασύρθηκε νεκρός. Επίσης η γυναίκα συνεπιβάτης υπέστη ελαφρούς τραυματισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία.

ΜινεσόταΤζορτζ ΦλόιντεπεισόδιανεκρόςΗΠΑαστυνομική βία