Κόσμος|16.04.2021 17:25

Κηδεία πρίγκιπα Φίλιππου: Ο πόλεμος των πριγκίπων και της στολής πάνω από το φέρετρο

Newsroom

Λίγες ώρες απομένουν για την τελετή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 99 χρονών. Ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε αναμονή για να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία, αλλά και τους επίσημους που θα παραστούν. Ο ίδιος ο Δούκας του Εδιμβούργου, είχε σχεδιάσει με προσοχή και κάθε λεπτομέρεια την τελετή της κηδείας του, που θα γίνει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ. Το φέρετρο του Πρίγκιπα Φίλιππου θα φτάσει στο παρεκκλήσι επάνω σε ένα Land Rover, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του οποίου είχε επιμεληθεί ο Δούκας του Εδιμβούργου. Πρόκειται για ένα τροποποιημένο όχημα Land Rover Defender TD5 130.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί θα είναι οι 30 καλεσμένοι - Χωριστά θα περπατούν Χάρι, Ουίλιαμ

Με τη δική του σημαία

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, το φέρετρο θα καλυφθεί με την προσωπική του σημαία - λάβαρο, η οποία αντιπροσωπεύει στοιχεία από την ζωή του. Η οικογένεια Μαουντμπάτεν θα συμβολίζεται στο λάβαρο με το οικόσημό της, ενώ θα υπάρχει το οικόσημο με τα τρία λιοντάρια και τις τρεις καρδιές, που συμβολίζει την Δανία και ο λευκός σταυρός της ελληνικής σημαίας ως φόρος τιμής στην κληρονομιά του ως πρίγκιπας των δύο χωρών: Ο Φίλιππος γεννήθηκε στο Μον Ρεπό, στην Κέρκυρα και ήταν μέλος της ελληνικής και δανικής βασιλικής οικογένειας, η οποία εξορίστηκε από την Ελλάδα το 1922, όταν εκείνος ήταν ακόμα βρέφος. Στο φέρετρο θα τοποθετηθεί το ναυτικό καπέλο καθώς ο Πρίγκιπας Φίλιππος ανακηρύχθηκε ανώτατος Ναύαρχος το 2011 καθώς και το σπαθί του βασιλικού ναυτικού που χρησιμοποιείται στις επίσημες τελετές.

Σε ζωντανή σύνδεση

Να σημειώσουμε ότι την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, θα μεταδώσει ζωντανά η ΕΡΤ1 με έκτακτη εκπομπή αύριο Σάββατο 17 Απριλίου, στις 16:45. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Βρετανία, Ευδοξία Λυμπέρη θα μεταδώσει λεπτό προς λεπτό την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ. Η τελετή θα γίνει σε στενό κύκλο, με ελάχιστους προσκεκλημένους. Το βράδυ της Πέμπτης ο Τύπος της Μεγάλης Βρετανίας δημοσίευσε τη λίστα των 30 ανθρώπων που θα δώσουν επίσημα το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία του Πρίγκιπα Φίλιππου. Εκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ, συμπεριλαμβάνονται ευγενείς και άνθρωποι που συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια, ενώ επιβεβαιώθηκε πως ο Πρίγκιπας Χάρι θα παραβρεθεί χωρίς τη σύζυγό του...

Πολύ κακό για τη στολή...

Ο «πόλεμος της στολής» όπως τον βάφτισαν τα βρετανικά ταμπλόιντ προκάλεσε αναταραχή στο Παλάτι, παραμονές της τελετής. Θέμα του το επίσημο ένδυμα που θα φορούσαν στην κηδεία ο Πρίγκιπας Χάρι και ο Πρίγκιπας Άντριου, οι μοναδικοί που είχαν στρατιωτική καριέρα, μετά τον εκλιπόντα δούκα του Εδιμβούργου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο μικρός γιός της βασίλισσας, Άντριου, ο άνθρωπος που έχει προκαλέσει πρόσφατα ταραχή στην βασιλική οικογένεια εξαιτίας των αποκαλύψεων για την στενή σχέση που είχε με τον προαγωγό Τζέφρι Επστάιν απαίτησε να παραβρεθεί στην κηδεία του πατέρα του με τη στολή του ναυάρχου. Στον Άντριου είχε αποδοθεί τιμητικά ο βαθμός του υποναυάρχου το 2015 και το 2020 επρόκειτο να προαχθεί σε ναύαρχο κάτι όμως που δεν έγινε μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις του με τον Επστάιν.

Στρατιωτική στολή όμως, ήθελε να φορέσει και ο πρίγκιπας Χάρι και μάλιστα εκείνη που φορούσε στο γάμο του, τον Μάιο του 2018: τη στολή του συντάγματος ιππικού του Βρετανικού Στρατού Blues and Royals. Kάτι τέτοιο όμως δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί ο δούκας του Σάσεξ παραιτήθηκε επίσημα από τα βασιλικά του καθήκοντα και μετακόμισε μαζί με τη σύζυγό του Μέγκαν Μάρκλ στις ΗΠΑ.

Ο 36χρονος Χαρι λοιπόν θα ήταν το μόνο μέλος της βασιλικής οικογένειας -μαζί με τον θείο του, Άντριου που θα εμφανιζόταν στην κηδεία του παππού του χωρίς στολή. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail σε μία αιφνίδια απόφαση της τελευταίας στιγμής η βασίλισσα Ελισάβετ διέταξε ότι κανένας δε θα φορέσει στρατιωτική στολή στη διάρκεια της τελετής! Εκπρόσωπος των ανακτόρων δήλωσε: «Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φορούν πρωινό παλτό με τα μετάλλια τους  ή επίσημο ένδυμα ημέρας...

Αφού ξεκαθάρισε η υπόθεση του ενδύματος, ήρθε στο προσκήνιο για το πού θα σταθεί ο ένας και ο άλλος πρίγκιπας. Δεν έχει δημοσιευτεί κανένα σχέδιο για το πού θα καθίσει ο κάθε επίσημος, αλλά με τα μέτρα για τον κορονοϊό και τις κοινωνικές αποστάσεις, είναι πιθανό η βασίλισσα να καθίσει μόνη της.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι, των οποίων η σχέση είναι τεταμένη μετά την συνέντευξη των με την Oprah Winfrey , θα περπατούν πίσω από το φέρετρο του Φιλίππου, καθώς αυτό θα μεταφέρεται από ένα τροποποιημένο Land Rover. Η απόφαση, που λέγεται ότι είναι και αυτή της βασίλισσας, αποσκοπεί στο να μετριαστούν οι εικασίες που κάνουν λόγο για ρήξη μεταξύ των αδελφών. Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν, μάταιος κόπος, το γυαλί έχει ραγίσει και δεν ξανακολλάει.

Βασίλισσα Ελισάβετπρίγκιπας ΟυίλιαμΠρίγκιπας ΧάριΗνωμένο Βασίλειοπρίγκιπας Φίλιππος