Κόσμος|19.04.2021 10:48

Καταγγελίες για παράνομη διακίνηση Τούρκων στη Γερμανία από δήμους ΑΚΡ

Μαρία Ζαχαράκη

Βουλευτές από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της Τουρκίας (CHP) και το Die Linke της Γερμανίας κατέθεσαν ερώτηση στα αντίστοιχα κοινοβούλιά τους σχετικά με ισχυρισμούς ότι δήμοι του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ έχουν βοηθήσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία.

Οι Ορχάν Σαριμπάλ και Γκιοκάι Ακμπουλούτ αποκαλύπτουν μια σειρά αναφορών για Τούρκους που ταξιδεύουν στη Γερμανία με ειδικό διαβατήριο που παρέχεται από δήμους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για να μην επιστρέψουν ποτέ έναντι αδράς αμοιβής. Ο Σαριμπάλ από το CHP ρώτησε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εάν έχει αναληφθεί μία τέτοια πρωτοβουλία από τους δήμους, προκειμένου να φυγαδεύουν Τούρκους πολίτες στο εξωτερικό, παρέχοντας «χρυσά διαβατήρια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοζτζού» σχετικά με το θέμα, στους ανθρώπους που έχουν ήδη φύγει παράνομα στη Γερμανία είχαν εκδοθεί υπηρεσιακά διαβατήρια, τα οποία δεν απαιτούν βίζα για να ταξιδέψουν από δήμους του AKP. Ο δημοσιογράφος, Ισμαήλ Σαϊμάζ, έγραψε ότι τουλάχιστον 300 άτομα έχουν μετακομίσει στη Γερμανία μέσω παρόμοιων προγραμμάτων από το 2019. Οι διοργανωτές δήμοι χρεώνουν 7.250 ευρώ (8.680 $) ανά άτομο, σύμφωνα με τον Σαϊμάζ.

Σουλεϊμάν ΣοϊλούΓερμανίαΤουρκίαDie LinkeΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν