Κόσμος|23.04.2021 17:52

Ακσενέρ: «Στην ιστορία μας δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο ντρεπόμαστε»

Μαρία Ζαχαράκη

Ύστατη προσπάθεια να μεταπείσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να μην αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία καταβάλλει η ακροδεξιά ηγέτης στην Τουρκία, Μεράλ Ακσενέρ.

Σε γραπτή δήλωσή της, ενόψει της δήλωσης Μπάιντεν, υποστηρίζει ότι «στην ιστορία του μεγάλου τουρκικού έθνους δεν υπάρχει τίποτα που να μας κάνει να σκύβουμε το κεφάλι, να ντρεπόμαστε ή να κρυβόμαστε», ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να μην προκαλέσει μία ανεπανόρθωτη δυσαρέσκεια μεταξύ των λαών Τουρκίας-ΗΠΑ.

«Είναι πιο έντιμο να μείνουμε μακριά από τη λήψη αποφάσεων που θα προκαλέσουν μια ανεπανόρθωτη δυσαρέσκεια μεταξύ των λαών μας, αναγνωρίζοντας τη λεγόμενη ‘γενοκτονία’, ραγίζοντας καρδιές και δηλητηριάζοντας το νου.

 Ό,τι κι αν συμβεί, οι εύθραυστες σχέσεις μας επιβάλλουν οι διοικούντες και των δύο χωρών να επιδείξουν υπευθυνότητα. Ουσιαστικά, η πολιτική απαιτεί υπευθυνότητα. Η πολιτική απαιτεί κοινή λογική. Η πολιτική απαιτεί πολυδιάστατη προοπτική.

Η εμπιστοσύνη δεν κερδίζεται εύκολα, αλλά καταστρέφεται εύκολα. Για το λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι πολιτικοί υποχρεούνται να μην επιτρέπουν τη δημιουργία τριβών και ρήξεων μεταξύ των λαών.

Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη πόνο.

Η φιλία μεταξύ του τουρκικού και αμερικανικού λαού είναι μόνιμη».

Διαβάστε επίσης: Τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Ερντογάν εν αναμονή της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

ΤουρκίαΜεράλ ΑκσενέρΗΠΑΤζο ΜπάιντενΓενοκτονία των Αρµενίων