Κόσμος|24.04.2021 14:57

ΗΠΑ: Η Αρμενική Εκκλησία καλεί τον Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Newsroom

Με την ελπίδα ότι αυτή η χρονιά θα φέρει τα πάνω-κάτω στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ, ζουν και αναπνέουν τις τελευταίες μέρες εκατομμύρια Αρμένιοι στη μητέρα πατρίδα αλλά και στη διασπορά.

Όλοι περιμένουν να δουν εάν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά: Θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, στις αρχές του 20ού αιώνα! Κάτι που έκαναν όλοι οι προκάτοχοί του προεκλογικά και στη συνέχεια το ξεχνούσαν απογοητεύοντας τους Αρμένιους όπου γης.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα: Το ξεκίνημα της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους

Οι δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και όλες οι ανεπίσημες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, παρά τις περί αντίθετου συστάσεις και τις τουρκικές κορώνες, θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την πρώτης που έκαναν οι Οθωμανοί Τούρκοι τον προηγούμενο αιώνα.

Πλήθος οργανώσεων που δρουν στο αμερικανικό έδαφος, Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, διάσημων Αρμενίων στις ΗΠΑ έχουν ενώσει τις φωνές του για να τον καλέσουν, επιτέλους να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι ηγέτες της Αρμενικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ, που του έστειλαν επιστολή-αίτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας. Οι ιερωμένοι τού εξηγούν τους λόγους που πρέπει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση που είναι βέβαιο ότι εφόσον γίνει, θα ανοίξει το δρόμο για την αναγνώριση και των υπόλοιπων γενοκτονιών.

Ακολουθεί η επιστολή σε ελεύθερη μετάφραση του pontosnews.gr:

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε:

Εμείς, οι πνευματικοί ηγέτες της Αρμενικής Κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, χαιρετίζουμε τα αξιέπαινα επιτεύγματα σας κατά τη διάρκεια των 100 ημερών της προεδρίας σας που συμπίπτουν με την παγκόσμια υπαρξιακή κρίση. Οι προτεραιότητές σας να ξαναοικοδομήσετε μια υγιή κοινωνία και να προωθήσετε τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σαν το ουράνιο άστρο που οδηγεί στην ειρήνη και την ευημερία.

Στην 106η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων απευθυνόμαστε σε εσάς με μια έντονη, υπαρξιακή αίσθηση του επείγοντος για να αναγνωρίσετε την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα που διαπράχθηκε από τους Οθωμανούς Τούρκους και να ζητήσουμε δίκαιη αποζημίωση για αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Δεν είναι σύμπτωση ότι νομικοί μελετητές έχουν χαρακτηρίσει τη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας ως την πρώτη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Αρμενική Γενοκτονία δεν είναι μόνο μία ιστορική τραγωδία αλλά στέκει σήμερα ως δαμόκλειος σπάθη και απειλεί με εξόντωση την Αρμενία, τη χώρα που φιλοξενεί την Κιβωτό του Νώε. Και εάν υπάρχει αμφιβολία, αρκεί να πούμε για την “παρέλαση της νίκης” στις 10 Δεκεμβρίου, στο Μπακού, όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μνημόνευσε τον Ενβέρ Πασά, έναν από τους αρχιτέκτονες της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Μια γενοκτονία που αρνούνται ότι έγινε είναι μια γενοκτονία που επαναλαμβάνεται.

Πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου στην 100ή Επέτειο από τη Γενοκτονία, το 2015:

«Σήμερα βιώνουμε επίσης ένα είδος γενοκτονίας που δημιουργήθηκε από γενική και συλλογική αδιαφορία, από την περίπλοκη σιωπή του Κάιν που φωνάζει: “Έπειτα, ο Κύριος είπε στον Κάιν, «Πού είναι ο αδερφός σου Άβελ;»”. Είπε, “Δεν ξέρω. Είμαι ο φύλακας του αδερφού μου;”

»Τον περασμένο αιώνα, η ανθρωπότητα έζησε τρεις τεράστιες και πρωτοφανείς τραγωδίες. Η πρώτη που  ευρέως θεωρείται “η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα” (Ιωάννης Παύλος ΙΙ και Καρεκίν ΙΙ, Κοινή Διακήρυξη, Ετσμιατζίν, 27 Σεπτεμβρίου 2001), έπληξε τον δικό σας αρμενικό λαό,, το πρώτο χριστιανικό έθνος, καθώς επίσης τους Καθολικούς και τους Ορθόδοξους Σύρους, τους Ασσύριους, τους Χαλδαίους και τους Έλληνες».

Μικροσκοπική όπως είναι, η Αρμενία είναι ένα φυλάκιο δημοκρατίας σε μια περιοχή που συχνά αμαυρώνεται από την καταστολή αυτού που βρίσκεται στον πυρήνα της: την ελευθερία. Ως το πρώτο χριστιανικό έθνος του κόσμου, η Αρμενία μοιράζεται την ηθική αναζήτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, τις αξίες της και το όραμά της για ειρήνη και ευημερία.

Απευθυνόμαστε σε εσάς για να αποκαταστήσετε την ιστορική αδικία:

Παρακαλούμε ανακηρύξτε την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Η μη αναγνώριση έχει ενθαρρύνει την Τουρκία να εφαρμόσει μια πολιτική γενοκτονίας στην περιοχή. Για αυτό λέμε ότι η αναγνώριση είναι υπαρξιακής σημασίας για την Αρμενία.

Σας παροτρύνουμε να αναθεωρήσετε εκ βάθρων τις στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Είναι προφανές εδώ και αρκετό καιρό ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστη με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ και με το ρόλο τους στον κόσμο όπως τον οραματίστηκαν οι Ιδρυτές Πατέρες (σ.σ.: των ΗΠΑ).

Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να παραθέσουμε ένα τμήμα ομιλίας του 2020 που προσδιορίζει το επείγον της έκκλησής μας:

“Σήμερα θυμόμαστε τις φρικαλεότητες που αντιμετώπισε ο αρμενικός λαός στο Metz Yeghern –τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Από το 1915 έως το 1923, σχεδόν δύο εκατομμύρια Αρμένιοι απελάθηκαν μαζικά και 1,5 εκατομμύριο άνδρες, γυναίκες και παιδιά θανατώθηκαν. Έλληνες, Ασσύριοι, Χαλδαίοι, Σύριοι, Αραμαίοι, Μαρωνίτες και άλλοι χριστιανοί έγιναν στόχος. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε ή να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτή την τρομακτική και συστηματική εκστρατεία εξόντωσης. Και θα σεβόμαστε πάντα την επιμονή ύπαρξης του αρμενικού λαού μετά από μια τέτοια τραγωδία.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να λέμε αυτά τα λόγια και να μνημονεύουμε αυτή την ιστορία σε μια στιγμή που μας υπενθυμίζεται καθημερινά η δύναμη της αλήθειας και η από κοινού ευθύνη να αντισταθούμε στο μίσος – γιατί η σιωπή είναι συνενοχή. Εάν δεν αναγνωρίσουμε πλήρως, δεν τιμούμε και δεν διδάσκουμε τα παιδιά μας για τη γενοκτονία, οι λέξεις «ποτέ ξανά» χάνουν το νόημά τους”

Σας ευχαριστούμε για αυτά τα γενναία λόγια που είπατε πέρυσι, κ. Πρόεδρε.

Πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να διαμορφώσουν την ιστορία. Είστε ένας από αυτούς και οι Αμερικανοαρμένιοι σας κοιτούν με περηφάνια και ελπίδα.

Προσευχόμαστε η θεϊκή σοφία να καθοδηγεί τα έργα σας και να στέφει την αποστολή σας με επιτυχία, να οδηγεί στην ειρήνη, στη δικαιοσύνη, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην ευημερία τη Γης των Γενναίων και της ανθρωπότητας γενικότερα.

Ειλικρινά

Archb. Hovnan Derderian, Primate, Western Diocese

Archb. Anoushavan Tanielian, Prelate, Eastern Prelacy

Bishop Daniel Findikian, Primate, Eastern Diocese

Bishop Torkom Donoyan, Prelate, Western Prelacy

Bishop Mikhael Mouradian, Eparch Arm. Catholic Eparchy

Rev. Berdj Jambazian, Minister, Arm. Evangelical Union

Zaven Khanjian, Executive Director AMAA».

Πηγή: pontosnews.gr

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις από Τουρκία: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την Γενοκτονία των Αρμενίων

ΑρμένιοιΗΠΑΓενοκτονία των ΑρµενίωνΤζο Μπάιντεν