Κόσμος|24.04.2021 20:56

Ρίτσαρντ Τζιραγκοσιάν στο OPEN για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

Newsroom

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί υλοποίηση μιας προσωπικής δέσμευσης του προέδρου Μπάιντεν τονίζει μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ TV, ο Αρμένιος διεθνολόγος Ρίτσαρντ Τζιραγκοσιάν, Διευθυντής του Regional Studies Center στο Ερεβάν.

Γνωρίζοντας εκ των έσω τις διπλωματικές ισορροπίες στην Ουάσιγκτον, ο Ρίτσαρντ Τζιραγκοσιάν εκτιμά πως η αναγνώριση είναι ένας τρόπος η Τουρκία να αντιμετωπίσει επιτέλους με ειλικρίνεια την ιστορία της. Στο OPEN TV έκανε δηλώσεις και ο Αρμένιος νομικός Κριστιάν Μιταριάν, που αναφέρθηκε στις συνέπειες της αναγνώρισης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ είναι μια κίνηση της διεθνούς κοινότητας να σπάσει τη σιωπή της.

Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν: Η δήλωση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων

«Αυτή η επέτειος και αναγνώριση είναι σημαντική επίσης για να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει το παρελθόν της με έναν πιο ειλικρινή τρόπο. Aλλά από πολλές απόψεις  είναι και μια ηθική νίκη, δικαίωση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια προσωπική δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν και ηθική του αρχή και υποχρέωση να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων»

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «για πολλά χρόνια η Τουρκία χρησιμοποιούσε την δικαιολογία της συμμαχίας της με το ΝΑΤΟ. Και ότι είναι σύμμαχος-κλειδί των Η.Π.Α σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Πράγματι είναι μια εξέλιξη για τις Η.Π.Α όπου η γεωπολιτική της δεν είναι πλέον δικαιολογία για να αρνείται τον όρο γενοκτονία και με αυτό τον τρόπο οι Η.Π.Α ακυρώνουν την μπλόφα της Τουρκίας».

Τονίζει δε, ότι «όσο σημαντική είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων για τους Αρμένιους, είναι επίσης σημαντικό και για την ελληνική κοινότητα, βοηθώντας έτσι την Τουρκία να αντιμετωπίσει τη σκληρή της ιστορία και το παρελθόν της και να δώσει τέλος στην πολιτική της άρνησης είτε αφορά την Αρμενία, είτε την Κύπρο, την Ελλάδα»

Για τον Kριστιάν Μιταριάν, Αρμένιο δικηγόρο, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Η.Π.Α είναι μια κίνηση της διεθνούς κοινότητας να σπάσει τη σιωπή της. 

«Για τους Αρμένιους η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είχε καθυστερήσει πολύ. Τώρα έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τη δικαιοσύνη και μπορεί να οδηγήσει στην παρεμπόδιση των γενοκτονιών σε όλο των κόσμο». Σημειώνει δε, ότι «η Τουρκία πρέπει να πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα για την γενοκτονία των Αρμενίων, τις σφαγές των Ελλήνων και άλλων εθνοτήτων. Αυτή η κίνηση σημαίνει αναγνώριση, αποκατάσταση και αποζημίωση».

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου μετά την αναγώριση Μπάιντεν για τη γενοκτονία Αρμενίων: Είναι λαϊκισμός

Τζο ΜπάιντενΓενοκτονία των ΑρµενίωνΤουρκία