Κόσμος|26.04.2021 10:12

Τουρκία: H αντιπολίτευση καταδικάζει Μπάιντεν αλλά και… Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

«Πολλά λόγια, πράξη καμία» είναι το πρωτοσέλιδο σήμερα της τουρκικής αντιπολιτευτικής εφημερίδας «Σοζτζού», η οποία τονίζει επιδεικτικά ποια ήταν η αντίδραση προηγούμενων Τούρκων πρωθυπουργών σε αντίστοιχες ενέργειες των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας. «Έτσι απαντούν», γράφει σήμερα με νόημα, προτρέποντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει να αντιδράσει αντίστοιχα.

Η τουρκική αντιπολίτευση πάντως έχει αρχίσει και «χτυπά» τον Τούρκο πρόεδρο που με τις επιλογές του στην εξωτερική πολιτική «καταδίκασε» τη χώρα σε τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες από τις μεγάλες δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης: Μάζης: Τι σηματοδοτεί η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν

Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP, Φαίκ Οζτράκ, σχολιάζοντας την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τις ΗΠΑ, καταδίκασε μεν την ενέργεια Μπάιντεν, παράλληλα δε κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν για αδυναμία στην εξωτερική πολιτική και για άσχημα αποτελέσματα για τη χώρα. Όπως είπε, «αυτή η κατάσταση ήταν αποτέλεσμα της μυωπικής εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του AKP».

Καταπέλτης η Μεράλ Ακσενέρ, η αρχηγός του Καλού Κόμματος.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της ρώτησε γιατί ο Ερντογάν δεν έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα του Μπάιντεν, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος του το είπε στο τηλέφωνο την προηγούμενη μέρα.

«Το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να κλείσει το ακουστικό στα μούτρα του Μπάιντεν όταν άκουσε την πρόθεσή του για την αναγνώριση και έπειτα για την προσδοκία για συνάντησή τους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, δεν αποκαλύπτει τίποτα άλλο παρά την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιταχθεί σε αυτή την ανάρμοστη, μη ισορροπημένη σχέση.

Θεωρώ καθήκον μου να καταδικάσω όσους δεν δίνουν την απαραίτητη απάντηση απέναντι σε εκείνους που χρησιμοποιούν τον όρο ‘γενοκτονία’ και προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και όσους προτιμούν τη συνέχιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών για δικά τους κοντόφθαλμα συμφέροντα».

Από την πλευρά του, το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP αναγνωρίζει ως «γενοκτονία» των Αρμενίων και υπερθεματίζει την απόφαση του Τζο Μπάιντεν.

Ο φιλο-κυβερνητικός τύπος «χτυπάει» τις ΗΠΑ

Η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» χτυπάει πάντως σήμερα τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πρωτοσέλιδα σήμερα ότι «Η Αμερική ήταν πάντα δίπλα στους εχθρούς μας», φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση της στην Κύπρο το ’74, με την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Η «Χουριέτ» αντίστοιχα βλέπει πίσω από την ενέργεια Μπάιντεν σχέδια ανατροπής του Ερντογάν. «Ο Μπάιντεν δεν έκρυψε, δεν κρύβει ότι ο στόχος του είναι να ανατρέψει τον Ερντογάν», αναφέρει σε άρθρο της, «όχι με πραξικόπημα, αλλά μέσω εκλογικής διαδικασίας και μέσω της αντιπολίτευσης. Ο Μπάιντεν κάνει ακριβώς αυτό. Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να αυξηθεί η πόλωση και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας».

Ιμπραχίμ Καλίν: Θα απαντήσουμε

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, χαρακτήρισε πάντως σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters «κολοσσιαίο λάθος» του Μπάιντεν την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας, ενώ προανήγγειλε ότι «θα απαντήσουμε τις επόμενες ημέρες ή μήνες με διάφορους τρόπους. Θα απαντήσουμε σε αυτή την ατυχή, άδικη δήλωση σε κατάλληλο χρόνο και τόπο».

Διαβάστε ακόμη: Αρμένιοι και Έλληνες: Μήπως ήρθε η ώρα να δουλέψουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων;

Γενοκτονία των ΑρµενίωνΤζο ΜπάιντενΤουρκίαΗΠΑΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜεράλ Ακσενέρ