Κόσμος|26.04.2021 16:17

AstraZeneca: Μήνυση κατά της εταιρείας από την Κομισιόν για καθυστερήσεις στα εμβόλια

Newsroom

Εναντίον της εταιρείας AstraZeneca προσέφυγε η Eυρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα, τονίζοντας πως η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Το εμβόλιο της Moderna θα αξιολογηθεί για επείγουσα χρήση στις 30 Απριλίου

Στις 19 Μαρτίου η Κομισιόν ενεργοποίησε μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε γίνει γνωστό πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ενεργοποιήσει την επιλογή αγοράς των 100 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, κάτι που είχε συμπεριληφθεί στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η προθεσμία ενεργοποίησης της επιλογής έχει ήδη παρέλθει και η ΕΕ δεν σκοπεύει να πράξει κάτι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο του συμβολαίου που προέβλεπε 400 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες οι 100 εκατ. θα ήταν προαιρετικές.

Διαβάστε επίσης: Σάλος από τη δήλωση Τζόνσον: Αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες

εμβόλιοΚορονοϊόςμήνυσηAstraZenecaΚομισιόν