Ερντογάν: Ιστορικό σκάνδαλο οι δηλώσεις Μπάιντεν
Μαρία ΖαχαράκηΤην πρώτη του αντίδραση μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Τζο Μπάιντεν εξέφρασε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος παρά τους δυνατούς τόνους, έδειξε αδυναμία στο να χαλάσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρόεδρο.
Χαρακτήρισε «αβάσιμες, ανυπόστατες κι εκτός πραγματικότητας τις δηλώσεις Μπάιντεν σχετικά με τα οδυνηρά γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από έναν αιώνα», αλλά δεν ακύρωσε το ραντεβού του Ιουνίου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να συνεχιστούν οι σχέσεις με την ισχυρότερη χώρα του πλανήτη.
«Έχουμε το μέτωπό μας καθαρό»
«Αυτές οι ιστορίες, που δεν έχουν καμία ιστορική και νομική βάση, μας έχουν προκαλέσει λύπη, όπως και σε κάθε πολίτη του έθνους μας. Οι δηλώσεις έγιναν υπό την πίεση ακραίων ομάδων Αρμενίων και αντι-τουρκικών κύκλων που είναι εναντίον των δύο χωρών. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει τη στάση των δύο χωρών. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι είμαστε το μόνο έθνος και κράτος με καθαρό το μέτωπο», κατηγορώντας τις ΗΠΑ για γενοκτονία κατά των Ινδιάνων.
«Κοιταχτείτε στον καθρέφτη για γενοκτονίες»
«Όταν μιλάτε για γενοκτονίες, κοιταχτείτε πρώτα στον καθρέπτη και μετά μιλήστε. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στους Ινδιάνους, εκεί είναι και τα αποκαλύπτουν. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τις απώλειες που υποφέραμε στα Βαλκάνια και τον Καύκασο. Για να αναγνωριστεί ο χαμός των Αρμενίων ως γενοκτονία, θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε παραδείγματα και γεγονότα που συνέβησαν την ίδια περίοδο. Μπορούμε να βρούμε πολλά τέτοια γεγονότα στην ιστορία των ΗΠΑ και της Ευρώπης, τα οποία θα μπορούσαν επίσης να χαρακτηριστούν ως γενοκτονία.
Δεν μπορείτε να φορέσετε την ετικέτα της γενοκτονίας στο τουρκικό έθνος», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπενθυμίζοντας ότι «η διερεύνηση της ιστορικής αλήθειας και η αποκάλυψη της αλήθειας πρέπει να αφεθούν στους ιστορικούς και όχι στους πολιτικούς. Ωστόσο, δεν έχουμε πάρει ακόμη απάντηση για τη σύσταση κοινής επιτροπής ιστορίας για τους αρμενικούς ισχυρισμούς».
Δεν συντελέστηκε καμία ανθρώπινη τραγωδία στις 24 Απριλίου
Ο Τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε παντελώς ότι συνέβη οποιοδήποτε μαζικό έγκλημα κατά των Αρμενίων στις 24 Απριλίου του 1915. «Σε αντίθεση με τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τα γεγονότα του 1915 ως "γενοκτονία", υπέγραψε ένα ιστορικό σκάνδαλο, Σεβόμαστε την ιστορία των Αρμενίων. Έχουμε δει τον πόνο τους. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Ποτέ δεν θα συμβεί ξανά. Η 24η Απριλίου 1915 είναι η μέρα που η Οθωμανική Αυτοκρατορία σταμάτησε όλες τις συμμορίες, που λειτουργούσαν εναντίον της και συνέλαβε 235 στελέχη τους.
Δεν ξέρω για τι μιλάει ο Μπάιντεν. Ελπίζω οι ΗΠΑ να διορθώσουν μια ώρα αρχύτερα το λάθος στο οποίο υπέπεσαν», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε τη Δύση για «στάση Φαρισαίων στο αρμενικό ζήτημα».
«Η συνεργασία μας με ΗΠΑ σημαντική»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να έκανε πολύ θόρυβο σήμερα, αλλά στο τέλος έδειξε ότι χρειάζεται τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική και επωφελής για όλους. Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα κατά την τετ α τετ συνάντησή μας με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο. Θα θέλαμε να το υπενθυμίσουμε και στον Μπάιντεν. Δεν ήμασταν ξένοι, οι σχέσεις ήταν διαφορετικές. Πώς γίνεται να είμαστε δύο σημαντικοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και να αλλάζετε την Τουρκία με ένα αρμενικό λόμπι;», αναρωτήθηκε.
Μάθημα… τουρκικής ιστορίας
Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε παράλληλα να δώσει ένα… μάθημα ιστορίας σχετικά με τα γεγονότα που σημάδεψαν την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν οι Αρμένιοι που σφαγιάστηκαν τότε, αλλά ο οθωμανικός πληθυσμός.
«Η Ανατολία υπήρξε μία περιοχή όπου άνθρωποι διαφορετικής εθνότητας και πεποιθήσεων ζούσαν υπό την κυριαρχία των προγόνων μας. Αυτό το κλίμα ειρήνης συνεχίστηκε μέχρι το περιστατικό, το οποίο είναι γνωστό ως ο πόλεμος του ‘93 στην ιστορία μας. Οι Αρμένιοι είχαν τη θρησκευτική τους ελευθερία και ενίσχυσαν το κοινωνικό τους στάτους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κατά την τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι δυτικοί προκάλεσαν πολλά τμήματα της χώρας, ώστε να εξεγερθούν εναντίον μας.
Με αυτόν τον τρόπο, τα εδάφη των Βαλκανίων, όπου βρίσκονται σήμερα πολλά κράτη, αποκόπηκαν από την οθωμανική αυτοκρατορία με ασύμμετρους πολέμους.
Στα ανατολικά, το ίδιο σενάριο διαδραματίστηκε με τους Αρμένιους που είχαν τη στήριξη της τσαρικής Ρωσίας. Οι συμμορίες που ξεκίνησαν έως και 40 εξεγέρσεις μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προχώρησαν σε σφαγές. Αρμένιοι, που άκμασαν με την πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Δύσης και τη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, σκότωσαν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους. Οι συμμορίες πολεμούσαν ενεργά εναντίον μας με το ρωσικό στρατό.
Η ανάληψη δράσης εκ μέρους μας ήταν ένα μέτρο που ελήφθη ενάντια στη συνεχιζόμενη εξέγερση και τις αυξανόμενες σφαγές. Αρμενικές συμμορίες σκότωναν μόνο αθώους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Μόνο στο Μους 20 χιλιάδες πολίτες μας υπέστησαν σφαγή. Αρμενικές συμμορίες δεν δίστασαν να σκοτώνουν μαζικά πολίτες γύρω από την Τραπεζούντα. Εάν υπάρχουν απώλειες λόγω του πολέμου, μπορεί να αποδειχθεί ως ένα βαθμό. Αλλά επαναλαμβάνω. Αρμενικές συμμορίες καυχιόντουσαν για τη σφαγή που διέπραξαν και την αναγκαστική εκτόπιση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Το οθωμανικό κράτος αποφάσισε να στείλει τον αρμενικό πληθυσμό σε άλλη περιοχή με τον νόμο περί εκτοπισμού που εξέδωσε. Επιπλέον, αυτή η απόφαση δεν κάλυπτε ολόκληρο τον αρμενικό πληθυσμό, αλλά τις περιοχές όπου βρίσκονταν οι συμμορίες», ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και μπορούν να αποδείξουν την αλήθεια».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη και σε εκτοπισμούς και θανάτους Οθωμανών στα Βαλκάνια, που ωστόσο ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε πολιτικά. «Σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού από τα Βαλκάνια έως τον Καύκασο την οθωμανική περίοδο, δηλ. 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή υπέστησαν εξορίες.
Ως έθνος, δεν έχουμε ενεργήσει εκμεταλλευόμενοι τον πόνο μας. Κάποιοι παρερμηνεύουν το όραμά μας να κοιτάζουμε μπροστά», ανέφερε.
Μόνο 150 χιλιάδες Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε ακόμη και το νούμερο των νεκρών Αρμενίων, υποστηρίζοντας ότι μόνο 150 χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο την εποχή εκείνη κι όχι 1,5 εκατομμύριο που αναφέρει η αρμενική διασπορά.
«Ο αριθμός των εκτοπισμένων φτάνει τις 500 χιλιάδες μαζί με εκείνους που ταξίδεψαν στο Ιράν. Στις ΗΠΑ λένε για 600 χιλιάδες. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διαδικασία εκτόπισής τους λόγω επιδημίας, κακουχιών ή μάχης με τις δυνάμεις ασφαλείας είναι μόνο 150 χιλιάδες. Φυσικά, καθένας από αυτούς τους 150 χιλιάδες ανθρώπους είναι μια μοναδική ψυχή και είναι ένας σημαντικός αριθμός.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έστειλε τον αρμενικό πληθυσμό αλλού, αλλά τον εκτόπισε μέσα στη χώρα.
Πουθενά δεν θα βρείτε μαζικούς τάφους Αρμενίων. 300 χιλιάδες Αρμένιοι συνέχισαν να ζουν τότε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100 χιλιάδες Αρμένιοι που ζουν στην Κωνσταντινούπολη.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις σχετικά με τους ισχυρισμούς των Αρμενίων και δεν υπάρχει απόφαση διεθνούς δικαστηρίου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αρμενικός πληθυσμός ήταν 1.300.000.
«Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο έγγραφα στα αρχεία μας. Μιλώ βάσει εγγράφων και όχι αόριστα σαν τον κ. Μπάιντεν. Άραγε στα αρχεία της Αμερικής πόσα ντοκουμέντα υπάρχουν; Κι αν υπάρχουν, τα ανοίγουν; Στην Ευρώπη υπάρχουν; Μπορούν να τα ανοίξουν; Σας προκαλούμε!», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης: Επίθεση Φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: Θα συνέβαινε αυτό αν φορούσα κοστούμι και γραβάτα;
- Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
- Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
- Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
- Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις