Κόσμος|02.05.2021 14:26

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για Πρωτομαγιά: «Δεν θα γίνουμε Γαλλία»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρέθεσε δείπνο ιφτάρ χθες το βράδυ στους εργαζόμενους ενός εργοστασίου στην περιοχή Τούζλα για την Πρωτομαγιά και μετά αναφερόμενος στους διαδηλωτές που προσπάθησαν να κάνουν πορεία χθες στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες», σαν αυτούς που δημιουργούν τα έκτροπα στη Γαλλία.

«Οι δρόμοι του Παρισιού είδατε σε τί κατάσταση έχουν περιέλθει. Μιας και ήρθε η κουβέντα, τόσο οι άνθρωποι που διοικούν το Παρίσι όσο και εκείνοι που ζουν εκεί παρουσιάζοντας αυτά τα γεγονότα πολύ διαφορετικά, σήμερα στο Παρίσι όλα τα καταστήματα έγιναν γυαλιά καρφιά, καταστράφηκαν. Το ίδιο έκαναν και σε εμάς, αλλά τώρα πλέον δεν τους δίνουμε την ευκαιρία, ούτε πρόκειται να τους τη δώσουμε».

Ακσενέρ σε συνέντευξη στο ΧαμπέρΤουρκ

«Χαιρετίζω όλους από την Τουρκία μας, η οποία αποτελεί την καλύτερη περίπτωση (να βρίσκεται κάποιος)», δήλωσε η Ακσενέρ σε απάντηση στη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν του AKP «Θα παραμείνω στη Τουρκία στη χειρότερη περίπτωση».

«Όλα έχουν γίνει χειρότερα (στην Τουρκία)», είπε η ηγέτης του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, αναφερόμενη στην κατάσταση της οικονομίας. Για το αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, η Μεράλ Ακσενέρ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα, προέβλεψε όμως ότι στόχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, γιατί στον πρώτο δεν έχουν ελπίδα να βγει κάποιος υποψήφιος της αντιπολίτευσης πρώτος.

«Δεν έχω βγάλει ούτε λέξη ούτε γράμμα από το στόμα μου για το αν θα γίνω πρόεδρος. Δεν πρόκειται όμως να τα παρατήσω όσον αφορά εμένα. Προτεραιότητά μου είναι η αλλαγή αυτού του συστήματος του ενός ανδρός αρχή». Για την απαγόρευση του αλκοόλ στη διάρκεια του ραμαζανιού, η Ακσενέρ δήλωσε: «Δεν έχω πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή μου, δεν ξέρω τη γεύση του. Αλλά δεν έχω κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνω σε άτομα που πίνουν αλκοόλ».

Νταβούτογλου για Ερντογάν: «Ζει σε έναν φανταστικό κόσμο»

Σε βίντεο που ανήρτησε στο twitter o πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης τους κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου

«Ο Ταγίπ Ερντογάν ζει σε έναν φανταστικό κόσμο! Τα ξέρει όλα καλύτερα. Περιβάλλεται από ανθρώπους που αν κάνει το άσπρο μαύρο του λένε ‘τί σωστά τα λέτε!’. Σήμερα, στην Τουρκία ακούγεται μια γλώσσα που έχει ξεφύγει της λογικής και επικρατεί ένα πολιτικό κλίμα εκτός ελέγχου».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠρωτομαγιάΤουρκία